Elisabeth Shue

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Elisabeth Shue
Elisabeth Shue 2009
Elisabeth Shue 2009
Född6 oktober 1963 (56 år)
Wilmington, Delaware
MakeDavis Guggenheim (1994-)
Betydande roller
Ali i Karate Kid
Sera i Farväl Las Vegas
"Finn" i CSI: Crime Scene Investigation
IMDb SFDb

Elisabeth Shue, född 6 oktober 1963 i Wilmington, Delaware, är en amerikansk skådespelare.

Shue föddes i Wilmington, Delaware och växte upp i New Jersey med tre bröder. I tonåren började hon med att medverka i TV-reklam för bland annat Hellman's Mayonaise och Burger King samtidigt som hon studerade vid college i Wellesley och Harvard.

1984 fick hon en roll i TV-serien Call to Glory och samma år fick hon rollen som flickvännen Ali i Karate Kid. Hon hamnade snabbt i facket som söt flickvän och medverkade som sådan i En natt på stan, Cocktail och Tillbaka till framtiden del II. Hennes karriär fick sig en nödvändig uppryckning när hon medverkade i Farväl Las Vegas där hon spelade en prostituerad kvinna med ett hjärta av guld. Rollen gav henne en Oscarsnominering men de följande filmerna var besvikelser. Rollen som flickvän till Woody Allen i Harry bit för bit gav henne beröm men därefter kom några filmer som floppade, däribland Helgonet. I Hollow Man hade hon för första gången på länge en huvudroll i en film som gick bra ekonomiskt.

Familj[redigera | redigera wikitext]

Shue är gift med TV-producenten Davis Guggenheim och med honom har hon en son och två döttrar. Hennes bror är skådespelaren Andrew Shue.

Filmografi (urval)[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]