Tillbaka till framtiden del III

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Tillbaka till framtiden del III
(Back to the Future Part III)
Genreäventyr/komedi/science fiction
RegissörRobert Zemeckis
ProducentBob Gale
Neil Canton
Kathleen Kennedy
Frank Marshall
Steven Spielberg
Steve Starkey
ManusRobert Zemeckis
Bob Gale
SkådespelareMichael J. Fox
Christopher Lloyd
Mary Steenburgen
Thomas F. Wilson
Lea Thompson
OriginalmusikAlan Silvestri
FotografDean Cundey
ProduktionsbolagAmblin Entertainment
U-Drive Productions
Universal Pictures
DistributionUniversal Pictures
United International Pictures, med flera
PremiärUSA 25 maj 1990 (USA)
Speltid118 minuter
LandUSA
Språkengelska
Intäkter244 527 583 amerikansk dollar
FöregångareTillbaka till framtiden del II (1985)
IMDb SFDb
För NES-spelet, se Back to the Future Part II & III. För Sega Mega Drive-spelet, se Back to the Future Part III (datorspel).
Tidsmaskinen i andra och tredje filmerna då den konverterats från plutoniumdrift till att drivas av hushållssopor.
Tidslinjen för tidshoppen i alla tre filmerna.

Tillbaka till framtiden del III (engelska: Back to the Future Part III) är en amerikansk science fiction-komedi-äventyrsfilm som hade biopremiär i USA den 25 maj 1990[1] i regi av Robert Zemeckis med Michael J. Fox, Christopher Lloyd och Lea Thompson i huvudrollerna.

Handling[redigera | redigera wikitext]

Den 17-årige Marty McFly (Michael J. Fox) är kompis med uppfinnaren Dr. Emmet Brown (Christopher Lloyd) som har byggt en tidsmaskin av en DeLorean DMC-12. Emmet Brown hamnar av misstag i Vilda Västern år 1885, men när han svävar i fara hotad av en för tidig död reser Marty McFly tillbaka i tiden för att hjälpa honom. Det är bara ett problem: Emmet är så förälskad i lärarinnan Clara Cayton (Mary Steenburgen) att han inte kan tänka klart. Början utspelar sig år 1955.

Marty, som har blivit strandsatt i tiden 1955, får ett telegram från Dr. Emmet Brown, som själv befinner sig i år 1885. Meddelandet visar var tidsmaskinen är gömd och med hjälp av den Emmet Brown som finns 1955 kan Marty reparera den och hämta Emmet från 1885. Med vita däckssidor, som var högsta mode på 50-talet och med elektronrör som ersatt trasiga komponenter av modernare modell, är tidsmaskinen klar att användas.

Tyvärr visar det sig att Emmet har blivit kär och inte vill åka hem till 1985. Marty vet att både Emmet och hans käresta Clara kommer att dö under dramatiska former om de blir kvar, så han övertalar Emmet att följa med på en sista tidsresa. Ett missöde i samband med den senaste tidsresan gör att DeLorean-bilen inte har någon bensin kvar i tanken och något ersättningsbränsle går inte att få tag på. Bilen måste därför byggas om för att gå på räls och skjutas på av ett trimmat ånglok för att komma upp i en hastighet av 88 mph (142 km/h). Marty lyckas komma iväg men får inte med sig Doc eller Clara.

Vid återkomsten till 1985 hamnar Marty på kollisionskurs med ett tåg och måste hoppa ur tidsmaskinen som krossas under tåget. Just när han har gett upp hoppet om att någonsin få se sin vän igen dyker Doc upp med Clara och de två söner de har fått. De färdas i ett ånglok ombyggt till tidsmaskin och som även har samma svävarteknik som bilarna 2015 i den föregående filmen,

Rollista (i urval)[redigera | redigera wikitext]

  Michael J. Fox  –  Marty McFly / Seamus McFly
  Christopher Lloyd  –  Dr. Emmett Brown
  Mary Steenburgen  –  Clara Clayton
  Thomas F. Wilson  –  Buford 'Mad Dog' Tannen / Biff Tannen
  Lea Thompson  –  Maggie McFly / Lorraine McFly
  Elisabeth Shue  –  Jennifer Parker
  James Tolkan  –  Chief Marshal James Strickland
  Michael Balzary  –  Needles

Om filmen[redigera | redigera wikitext]

Filmen hade Sverigepremiär den 9 juli 1990.[2]

Kuriosa[redigera | redigera wikitext]

På den marknad som hålls 1885 spelas musiken av bandet ZZ Top.

Eftersom Marty råkar bli omhändertagen av en familj McFly som är hans förfäder väljer han arr använda ett annat namn, och det första han kommer på är Clint Eastwood. Han använder också ett knep för att överleva en revolverduell som han har sett i en Clint Eastwood-film.

Källor[redigera | redigera wikitext]

Fotnoter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ ”Back to the Future Part III” (på engelska). Box Office Mojo. 25 maj 1990. http://www.boxofficemojo.com/movies/?id=backtothefuture3.htm. Läst 1 oktober 2016. 
  2. ^ ”Back to the Future Part III”. Svensk filmdatabas. 9 juli 1990. http://www.sfi.se/sv/svensk-filmdatabas/Item/?type=MOVIE&itemid=17138. Läst 1 oktober 2016. 

Se även[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]