Eltandborste

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Eltandborste

Eltandborste är en typ av tandborste som drivs med elkraft och ofta är uppladdningsbar. Uppladdningen sker vanligen utan direkt galvanisk kontakt. Istället används elektromagnetisk induktion mellan spolar.

En nutida eltandborste har ofta små borsthuvuden som roterar eller pulserar med hög frekvens. När man använder eltandborste är det viktigt att man borstar vid tandköttskanten och inte enbart mitt på tandytan.[1] Eltandborstar bör inte användas tillsammans med vitgörande ("whitening") tandkräm eftersom det kan orsaka slitage på emaljen som i värsta fall kan leda till karies.[2]

Många av dagens eltandborstar har även extrafunktioner såsom inbyggd timer och ibland även trycksensorer med en indikator för att man lättare ska uppnå optimalt borstresultat. Eltandborstar har löstagbart borsthuvud som ska bytas ut regelbundet innan det slits ut. Eltandborstar finns även för barn.

Alternativa ändamål[redigera | redigera wikitext]

Eltandborsten är användbar vid behandling av talstörningar,[3] såsom läspning, r-fel och dyspraxi[4]. Genom att föra eltandborstens huvud över till exempel valda delar av tungan och gommen kan man med dess vibrationer hjälpa patienten att hitta rätt muskelgrupper att arbeta med.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ ”Tandborstar”. http://www.tandupplysningen.se/produkter/tandborstar. Läst 13 november 2012. 
  2. ^ ”Tandkräm”. http://www.tandupplysningen.se/produkter/tandkram. Läst 13 november 2012. 
  3. ^ http://agrenska.se/Global/Bilder%20Agrenska/Kurser/2012/PPT/Microsoft%20PowerPoint%20-%20Handout_dyspraxi%20med%20Susanne%20(2).pdf Arkiverad 30 januari 2016 hämtat från the Wayback Machine.
  4. ^ ”Vad är dyspraxi och har man rätt till stöd?”. Specialpedagogiska skolmyndigheten. Arkiverad från originalet den 29 januari 2016. https://web.archive.org/web/20160129040654/http://www.spsm.se/sv/jag-vill/stalla-egna-fragor/fragor-och-svar/Vad-ar-dyspraxi-och-har-man-ratt-till-stod/. Läst 22 januari 2016.