Ensam hemma igen

Från Wikipedia
Ensam hemma igen
(Home Alone 3)
Genrekomedi
RegissörRaja Gosnell
ManusJohn Hughes
SkådespelareAlex D. Linz
Olek Krupa
Rya Kihlstedt
Lenny von Dohlen
David Thornton
Scarlett Johansson
Premiär
Speltid99 minuter
LandUSA
Språkengelska
Budget$32 miljoner
Intäkter$79 082 515
FöregångareEnsam hemma 2 - vilse i New York
UppföljareEnsam hemma 4
IMDb SFDb Elonet

Ensam hemma igen (engelska: Home Alone 3) är en amerikansk komedi från 1997 i regi av Raja Gosnell med Alex D. Linz i huvudrollen. Filmen hade biopremiär i USA den 12 december 1997[1] och Sverigepremiär den 13 februari 1998.[2]

Handling[redigera | redigera wikitext]

Fyra internationella skurkar arbetande för en nordkoreansk terrorgrupp har gömt ett av arméns datorchip (missilchip) värt tio miljoner US-dollar i en radiostyrd modellbil, som de skall frakta från San Francisco till Hongkong. En förväxling med en äldre dam på flygplatsen i San Francisco gör att bilen råkar hamna hos damens granne, 8-åriga underbarnet Alex Pruitt, på en enskild gata i en lugn förort till Chicago. Skurkarna tar sig dit, utnyttjar en uthyrning i ett av kvarterets hus och börjar söka igenom ett hus i taget, då alla är i samma stil utefter beskrivningarna de fått och därmed ej vet vilket specifikt hus damen bor i och framförallt var modellbilen befinner sig. De har tillgång till avancerad teknisk utrustning, kan bland annat stänga av huslarm och fånga upp inkomna telefonsamtal.

Alex, som blir sjuk i vattkoppor och ensam hemma, börjar omgående upptäcka obekanta och skumma typer som vandrar omkring i kvarteret (dag efter dag med olika förklädnader, inklusive en misstänkt hundkidnapping) och när han i sin kikare får syn på en snubbe snokande i ett grannhus larmar han polisen. Den misstänkte lyckas dock fly innan polisen hinner fram och därför tror ingen på Alex, varken polisen eller familjen. Samma sak inträffar igen nästa dag, tjuven i ett annat hus, med ett identiskt slut. Alex bestämmer sig för att ta tag i saken själv nästa dag, och installerar en filmkamera på sin nya radiostyrda modellbil som tar sig in till tjuven i ett nytt hus. Bilen upptäcks och skurkarna börjar jaga den, Alex lyckas ändå till slut köra tillbaka bilen till sig men skurkarna har dessvärre tagit kameran.

Alex börjar undra varför de fortsatte jaga bilen trots att de hade kameran, han öppnar bilen och chippet ramlar ut. Han kontaktar amerikanska flygvapnet och ger dem chippets registreringsnummer, men ingen tar saken på allvar – inte förrän meddelandet når fram till FBI som sedan länge efterlyst de fyra skurkarna. Skurkarna misstänker det må vara ett barn som ligger bakom larmen och radiobilkörningen, i ett centralt hus i kvarteret som hade den bra räckvidden för körningen. När Alex hus står på tur för skurkarna gillras det än en gång fällor, av alla möjliga slag – på samma sätt som i de föregående filmerna.

Rollista (urval)[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

Fotnoter[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]