Epidemic Sound

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Epidemic Sound
Org.nr556781-0899
SäteStockholm[1]
BranschMusik
TjänsterMusiklicensering
Historia
Grundat2009
GrundarePeer Åström, David Stenmarck, Hjalmar Winbladh, Jan Zachrisson och Oscar Höglund
Övrigt
Webbplatshttp://epidemicsound.com

Epidemic Sound är ett företag grundat 2009[2] av Peer Åström, David Stenmarck, Hjalmar Winbladh, Jan Zachrisson och Oscar Höglund.[2]

Företaget arbetar med produktionsmusik och köper in musik av musiker som inte är anslutna till en förvaltningsorganisation för upphovsrätt.[2] Produktionsmusik är musik som är särskilt anpassad till användning i audiovisuella produktioner och företagets kunder är tv-kanaler, produktionsbolag och företag. Epidemic Sounds musiktjänst finns tillgänglig online där användare kan logga in och lyssna på samt ladda ner låtar. Låtarna är även uppdelade i så kallade STEMs, så att man kan ladda ner trummor, bas, melodi och instrument i olika spår.

Epidemic Sound betalar en engångsersättning till upphovsmannen för varje verk vilken varierar beroende på verket. Upphovsmannen kan även få en återkommande ersättning för vissa verk som exempelvis musik till vinjetter under den tidsperiod som verket används. Musiken licensieras sedan till ett relativt lägre pris än för exempelvis musik som förvaltas av STIM.

Systemet har fått kritik av Svenska kompositörer av populärmusik men kan enligt Epidemic Sound fungera som en dörröppnare för tonsättare in i branschen.[3]

Både SVT och TV4 köper musik av Epidemic Sound och menar att ersättningen är skälig och inte missgynnar musiker.[3][4]

Se även[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ CrunchBase, läs online.[källa från Wikidata]
  2. ^ [a b c] ”About Us | Epidemic Sound”. www.epidemicsound.com. Arkiverad från originalet den 7 oktober 2015. https://web.archive.org/web/20151007014026/http://www.epidemicsound.com/about/. Läst 15 oktober 2015. 
  3. ^ [a b] Sindra Grahn, Louise Josborg. "'Rättigheterna är borta för alltid'", svt.se, 17 september 2012. Läst den 22 oktober 2012.
  4. ^ Johan Knutsson. "Avtal missgynnar kompositörer", svt.se, 4 oktober 2012. Läst den 22 oktober 2012.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]