Erfurts universitet

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Entré till universitetsområdet

Erfurts universitet, tyska: Universität Erfurt, är ett universitet i Erfurt, Tyskland, grundat i sin nuvarande form 1994. Universitetet drivs som ett offentligt delstatsuniversitet av delstaten Thüringen. Utbildningarna har huvudsakligen humanistisk och samhällsvetenskaplig profil, med grundskollärarutbildning och pedagogik som största enskilda utbildningsprogram. Antalet studenter uppgick vinterterminen 2017/2018 till 5 785 och antalet medarbetare till 670, varav 102 professorer.

Historia[redigera | redigera wikitext]

Collegium Maius var det gamla Hieranauniversitetets huvudbyggnad. Byggnaden förstördes genom bombanfall 1945 men exteriören har senare rekonstruerats.

Universitetets föregångare, Alma mater Erfordensis eller Hierana var ett av Tysklands äldsta universitet, öppnat 1392 efter beslut av motpåven Clemens VII i Avignon 1379, vilket slutligen också bekräftades av den romerska påven Urban VI 1388. På basis av det ursprungliga grundandedokumentet från 1379 räknar sig därför Erfurts universitet som verkande i det äldsta tyskspråkiga universitetets tradition, äldre än exempelvis universitetet i Heidelberg. Det första universitet kom dock att stängas 1816 genom de preussiska administrativa reformerna efter Napoleonkrigen. Samtidigt är det moderna universitetet ett av de yngsta statliga universiteten i tyskspråkiga länder, ursprungligen grundat som pedagogiskt institut 1953 i DDR, från 1969 med status som pedagogisk högskola och från 1994 som delstatsuniversitet.

Organisation[redigera | redigera wikitext]

Universitetet är indelat i fyra fakulteter: den samhällsvetenskapliga, den filosofiska, den utbildningsvetenskapliga och den katolsk-teologiska, varav den sistnämnda är betydligt mindre än de övriga.

Kända alumner[redigera | redigera wikitext]

Gamla universitetet[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från tyskspråkiga Wikipedia, Universität Erfurt.
  1. ^ En person med namnet Johannes de Alta Villa i universitetets matrikel har identifierats som möjligen varande Gutenberg, men då lite är känt om hans uppväxt och utbildningsår annat än att han förmodats ha bedrivit studier är identifikationen osäker.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]