Lucas Cranach den äldre

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Lucas Cranach den äldre 1550. Porträtt av sonen Lucas Cranach dy.
"Kreuzigung Christi" (svenska: "Kristi korsfästelse") Alte Pinakothek, München.
"Venus och Amor" (1534). Bayerisches Nationalmuseum

Lucas Cranach den äldre, född 1472 i Kronach, furstbiskopsdömet Bamberg, död 16 oktober 1553 i Weimar, var en tysk målare, gravör och bokillustratör, uppkallad efter sin födelseort. Han var far till Lucas Cranach den yngre.

Biografi[redigera | redigera wikitext]

Lucas Cranachs lärotid är höljd i dunkel; fadern hette Hans Maler, namnet syftar på hans yrke, målare. Hans Maler var bildkonstnär och hans son har också visat talang för yrket. Cranach reste runt i de tyska staterna som kringresande målare. År 1505 var han i Wittenberg, och 1508 hade han blivit hovmålare vid kurfursten, Fredrik den Vise av Sachsens hov. Denna ställning behöll han under tre på varandra följande kurfurstar i Wittenberg. Cranach adlades, blev borgmästare i staden och var innehavare av en stor verkstad med ateljé, ett apotek och ett tryckeri- och bokförsäljningsföretag. Han blev personlig vän med Martin Luther, och många av hans träsnitt var ämnade att tjäna den protestantiska saken. Han var även gudfar till Martin Luthers barn.

Målningar[redigera | redigera wikitext]

Lucas Cranachs söner, Hans (cirka 1513–1537) och Lucas den yngre (1515–1586), övertog hans verkstad, och hans verk är därför ofta svåra att identifiera. Den senare signerade även sina verk på samma sätt som fadern - med ett bomärke föreställande en bevingad orm med en ring. Religiösa målningar, särskilt madonnor i landskap, ofta med fåglar och djur i förgrunden, har bevarats och vittnar om samma förkärlek för detaljer som hos Donauskolan. Porträtten, till exempel de föreställande Luther samt hertigen av Sachsen och dennes hustru, är värdefulla tidsdokument. Några hör dessutom till de första porträtten i naturlig storlek. Av hans tidiga verk märks främst Den helige HieronymusKunsthistorisches Museum och Vila på flykten till Egypten i Alte Nationalgalerie, Berlin.

Av hans verk i Sverige märks Johannes Döpares födelse (1518), förvarat på Skoklosters slott. Nationalmuseum[1] har flera målningar av Cranach och ytterligare sex som förmodligen är från hans verkstad, av dessa märks främst Penningunderhandling (1532). På Rydboholms slott finns ett av hans Lutherporträtt, och några Cranach eller hans skola tillskrivna målningar finns på Linköpings museum. På Kunstmuseet i Köpenhamn finns flera målningar, däribland Melankolien (1533), på Nivaagaards Malerisamling finns en madonna av Cranach. Han är även representerad vid bland annat Hallwylska museet[2].

Bildgalleri[redigera | redigera wikitext]

Se även[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]