Erika Lagerbielke

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Bröllopsservicen från svenska folket till kronprinsessparet, 2010.

Erika Gunilla Lagerbielke, född 5 januari 1960 i Stockholm, är en svensk formgivare och glaskonstnär.[1] Hon är känd för de glaskollektioner som hon producerat i samarbete med Orrefors glasbruk: Intermezzo, Merlot och Difference.

Personen och verk[redigera | redigera wikitext]

Framställning av Erika Lagerbielkes vinprovarglas "Intermezzo", video.

Erika Lagerbielke studerade industridesign vid Konstfackskolan i Stockholm, där hon tog examen 1983, och har varit verksam som glaskonstnär vid Orrefors glasbruk 1982–2009. Sedan 2005 är hon verksam som adjungerad professor 2005–2009 i design, inriktning glasdesign vid Växjö universitet och sedan 2010 i glasdesign vid Linnéuniversitetet.[2]

År 2010 överlämnades svenska folkets lysningsgåva till kronprinsessan Victoria och Daniel Westling i form av en glasservis som Lagerbielke formgav på beställning av Sveriges regering och riksdag. Servisen, som bär kronprinsessparets spegelmonogram, består av fem delar: champangneskål, rödvinsglas, vittvinsglas, dessertvinglas och vattenglas.

Lagerbielke finns representerad vid Nationalmuseum[3] i Stockholm.

Erika Lagerbielke är dotter till formgivaren Lars Johanson och textilkonstnären Gunilla Lagerbielke. Hon är sedan 1989 gift med industridesignern Tomas Åhlman.

Utmärkelser[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Lagerbielke, Erika i Vem är det 1993
  2. ^ Region Småland: Erika Lagerbielke CV 2010[död länk]
  3. ^ Nationalmuseum
  4. ^ ”Förtjänta stockholmare”. http://www.stockholm.se/OmStockholm/Fakta-och-kartor/Stadens-historia/St-Erik/St-Eriksmedaljen/Fortjanta-stockholmare/. Läst 29 april 2016. 

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]