Erikshjälpen

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Erikshjälpen
Erikshjälpens butik vid Pingstkyrkan i centrala Lund. November 2008.
Grundad 1946
Grundare Erik Nilsson
Typ Kristen välgörenhets­organisation
Officiella språk Svenska

Erikshjälpen är en biståndsorganisationkristen värdegrund som grundades 1946. Ända från början har barnen varit i centrum för Erikshjälpens engagemang. Insatser som görs bygger på att tillgodose barnens behov och rättigheter. Därför stöds familjen, så att de kan ta ansvar för barnens utveckling. Erikshjälpen bygger sina insatser på FN:s Barnkonvention, FN:s deklaration om mänskliga rättigheter och den kristna livssynen med dess poängtering av alla individers lika och unika värde.

Hjälp till självhjälp, utbildning, hälsovård, katastrofinsatser och materialbistånd är områden som Erikshjälpen prioriterar. Organisationens stöd förmedlas via lokala kyrkor och organisationer som engagerar sig för de mest utsatta i samhället. Genom personalutbildning ökar den lokala kompetensen och ett nationellt oberoende eftersträvas.

Erikshjälpen bedriver också en omfattande fadderverksamhet där man ser till helheten omkring barnet och utgår från barnets behov.

Finansieringen av verksamheten utgörs till största delen av gåvor från privatpersoner. Ett viktigt stöd för arbetet är också 50 secondhandbutiker runt om i landet vars överskott går till de olika biståndsinsatser som Erikshjälpen stödjer.

Historia[redigera | redigera wikitext]

Erik Nilsson (1929–1966) var blödarsjuk och började från sin hemort Ruda i Småland sända brev med uppmuntringar till andra sjuka barn i Sverige.

Många namn och adresser fick han genom att lyssna på Sven Jerrings radioprogram Barnens brevlåda. 1951 kom Erik att intervjuas i programmet.

Genom "Systers hemliga låda", "tapperhetsmedaljen" och presenter till barn som ligger länge på sjukhus lever även den ursprungliga verksamheten kvar liksom.

Roland Nelsson (född 1937) blev Erikshjälpens föreståndare 1983. År 1990 utsågs han till "Årets smålänning" för sina insatser.

Litteratur[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]