Kavli

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Kavli
Norsk livsmedelskoncern Redigera
Koncern Redigera
Tillkomst30 april 1893 Redigera
GrundareOlav Kavli Redigera
LandNorge Redigera
Bolags­formAksjeselskap Redigera
Moder­organi­sa­tionThe Kavli Trust Redigera
Webbplatswww.kavli.no Redigera

Kavli är en norsk livsmedelskoncern, kanske mest känd för smörgåspålägg som skinkost på tub, men även andra mejerivaror, majonnäs, kaviar på tub, salladsdressing och hårt tunnbröd ("flatbröd") ingår i sortimentet. Med 600 anställda och 1,4 miljarder norska kronor i omsättning[1] är Kavli ett av Norges större livsmedelsföretag. Produktionsanläggningar finns i fem länder. Koncernen ägs av en stiftelse, Kavlifondet, (O Kavli og Knut Kavlis Almennyttige Fond),[2] vars överskott till viss del går till forskning, kultur och humanitär verksamhet. Koncernchef är Erik Volden.

Historia[redigera | redigera wikitext]

Kavli grundades 1893 som en livsmedelsbutik i Bergen av Olav Kavli. Han började 1910 att sälja ost till USA och grundade 1914 ett mejeri i Sandnes. Han uppfann 1924 den bredbara mjukosten med lång hållbarhetstid, som såldes under varumärket Primula[3] och blev en internationell försäljningsframgång under mellankrigstiden. Sonen Knut Kavli, som redan 1924 blivit partner i firman, lanserade världens första mjukost i tub tillsammans med fadern 1929[3] och lade grunden till Kavlifondet 1962.

Kavli lade även grunden för[förtydliga] American Dressing som blev en försäljningssuccé under tidiga 1990-talet.

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Enligt företagets norska webbplats, avläst i maj 2008.[specificera källa]
  2. ^ Kavlifondet (på svenska), avläst i maj 2012
  3. ^ [a b] ”Historien til Primula | Olav Kavlis innovasjon” (på norska). www.kavli.no. https://www.kavli.no/om-kavli/primula. Läst 9 juli 2021. 

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]