Eritreansk-ortodoxa kyrkan

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Eritreansk-ortodoxa kyrkan
Eritreanskt kors
Typ Kristet samfund
Säte Asmara
Medlemmar 3 030 000[1]
Officiella språk Ge'ez
Tigrinya

Eritreansk-ortodoxa kyrkan (tigrinya: ተዋህዶ ቤተ ክርስትያን ኤርትራ) är en orientalisk ortodoxa kyrka som är Eritreas nationella kyrka. Dess ställning som autokefal kyrka erkändes av pariarkatet inom Etiopisk-ortodoxa kyrkan då Eritrea blev självständigt 1991.

2005 avsattes och fängslades kyrkans överhuvud, patriark Antonios, av regimen i Asmara. Istället valdes, efter påtryckningar den regimtrogne patriarken Dioskoros. Detta förfarande fördömdes av övriga orientalisk ortodoxa kyrkor vilka inte erkänner Dioskoros som patriark. Den Eritreansk-ortodoxa kyrkan befinner sig sedan dess i schism.

I Sverige företräds den regimtrogna eritreanska kyrkan av Eritreansk ortodoxa koptiska kyrkan. Detta samfund är tätt knutet till regimen i Asmara och samarbetar tätt med Eritreas ambassad och de eritreanska kulturföreningar som etablerats i Sverige för att stötta regimen i hemlandet.

Församlingar som inte erkänner patriark Dioskoros som legitim patriark och inte vill underkasta sig regimens kontroll tillhör Koptisk-ortodoxa kyrkan i Sverige. Dessa församlingar är satta under hård press från regimens agenter och ombud vilka ser oberoende kyrkor som ett hot mot regimen och som ett hinder för att pressa pengar av de eritreaner som bor i Sverige.[källa behövs]

Källor[redigera | redigera wikitext]

Fotnoter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ ”Christian Population as Percentages of Total Population by Country”. Global Christianity. Pew Research Center. Arkiverad från originalet den 7 januari 2012. https://web.archive.org/web/20120107191939/http://features.pewforum.org/global-christianity/total-population-percentage.php. Läst 22 december 2011. 

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]