Etiopisk-ortodoxa kyrkan

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Etiopisk-ortodoxa kyrkan
Etiopiskt kapell
TypKristet samfund
Juridisk statusStatskyrka
Medlemmar35 000 000

Etiopisk-ortodoxa kyrkan är statskyrkan i Etiopien. Den är en ortodox kyrka med 35 miljoner medlemmar. Etiopien är det tredje äldsta kristna landet i världen. Sedan 1993 finns det en separat eritreansk ortodox kyrka.

Historia[redigera | redigera wikitext]

Under mitten av 300-talet blev Axum (norra Etiopien) kristet under kung Ezana. Den antas ha utvecklats direkt genom att medlemmar av en gammal etiopisk judendom övergick till kristendomen. Kyrkan var länge beroende av den Koptisk-ortodoxa kyrkan, med säte i Alexandria i Egypten, men blev oberoende på mitten av 1900-talet när kejsaren Haile Selassie styrde Etiopien. Den hade en blomstringsperiod på 1200- och 1300-talet då den bedrev omfattande mission och restaurerade gamla kloster. Genom europeisk mission på 1800-talet närmade sig kyrkan den romersk-katolska kyrkan. Under 1900-talet försökte Italien under sin ockupation av landet göra kyrkan lojal mot Italien, men efter kriget ledde det i stället till att kyrkan frigjorde sig från den koptiska.

Teologi[redigera | redigera wikitext]

Kyrkan vägrade delta på kyrkomötet i Chalcedon år 451 och erkänner bara de tre första ekumeniska mötena. Den Etiopiskt-ortodoxa kyrkan är miafysiter.

Bibel[redigera | redigera wikitext]

I den Etiopiskt-ortodoxa kyrkans Bibel ingår vissa av Pseudoepigraferna.

Populärkultur[redigera | redigera wikitext]

Reggaeartisten och rastafarianen Bob Marley fick en etiopisk-ortodox begravning 1981 i sitt hemland Jamaica, vilket enbart var möjligt eftersom han konverterat och döpts 1980 av den etiopisk-ortodoxa kyrkans ärkebiskop för Nordamerika 1980.[1]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Kernow Youth: Bob Marley New Jesus Arkiverad 8 augusti 2009 hämtat från the Wayback Machine..

Se även[redigera | redigera wikitext]