Etiopisk-ortodoxa kyrkan

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Etiopisk-ortodoxa kyrkan
Etiopiskt kapell
TypKristet samfund
Juridisk statusStatskyrka
Medlemmar35 000 000

Etiopisk-ortodoxa kyrkan är statskyrkan i Etiopien. Den är en ortodox kyrka med 35 miljoner medlemmar. Etiopien är det enda landet utanför Europa som blivit kristet utan tvång och det tredje äldsta kristna landet i världen. Sedan 1993 finns det en separat eritreansk ortodox kyrka.

Historia[redigera | redigera wikitext]

Under mitten av 300-talet blev Etiopien kristet under kung Ezana. Den antas ha utvecklats direkt genom att medlemmar av en gammal etiopisk judendom övergick till kristendomen. Kyrkan var länge beroende av den Koptisk-ortodoxa kyrkan, med säte i Alexandria i Egypten, men blev oberoende på mitten av 1900-talet när kejsaren Haile Selassie styrde Etiopien. Den hade en blomstringsperiod på 1200- och 1300-talet då den bedrev omfattande mission och restaurerade gamla kloster. Genom europeisk mission på 1800-talet närmade sig kyrkan den romersk-katolska kyrkan. Under 1900-talet försökte Italien under sin ockupation av landet göra kyrkan lojal mot Italien, men efter kriget ledde det i stället till att kyrkan frigjorde sig från den koptiska.

Teologi[redigera | redigera wikitext]

Kyrkan vägrade delta på kyrkomötet i Chalcedon år 451 och erkänner bara de tre första ekumeniska mötena. Den Etiopiskt-ortodoxa kyrkan är miafysiter.

Bibel[redigera | redigera wikitext]

I den Etiopiskt-ortodoxa kyrkans Bibel ingår vissa av Pseudoepigraferna.

Populärkultur[redigera | redigera wikitext]

Reggaeartisten och rastafarianen Bob Marley fick en etiopisk-ortodox begravning 1981 i sitt hemland Jamaica, vilket enbart var möjligt eftersom han konverterat och döpts 1980 av den etiopisk-ortodoxa kyrkans ärkebiskop för Nordamerika 1980.[1]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Kernow Youth: Bob Marley New Jesus Arkiverad 8 augusti 2009 hämtat från the Wayback Machine..

Se även[redigera | redigera wikitext]