Mjölfly

Från Wikipedia
(Omdirigerad från Eublemma minutata)
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Mjölfly
Status i Sverige: Starkt hotad[1]
Eublemma minutata.jpg
Systematik
DomänEukaryoter
Eukaryota
RikeDjur
Animalia
StamLeddjur
Arthropoda
UnderstamSexfotingar
Hexapoda
KlassInsekter
Insecta
OrdningFjärilar
Lepidoptera
FamiljNattflyn
Noctuidae
SläkteEublemma
ArtMjölfly
E. minutata
Vetenskapligt namn
§ Eublemma minutata
AuktorFabricius, 1794
Hitta fler artiklar om djur med

Mjölfly (Eublemma minutata) är en liten fjäril som tillhör familjen nattflyn.

Kännetecken[redigera | redigera wikitext]

Mjölflyet har ett vingspann på endast omkring 16 till 17 millimeter. Fjärilens färger är vitt till ljusgrått och gröngrått. På framvingarna finns tvärband och några mörkare prickar närmast framkanten. Det innersta tvärbandet i framvingens mellanfält kännetecknas av inslag av en mer rödbrunaktig nyans. Både framvingarna och bakvingarna har vitaktiga fransar längs ytterkanterna. Kroppen är fint behårad och fjärilen har smala, långa antenner.

Utbredning[redigera | redigera wikitext]

I Europa är den nordliga gräsen för mjölflyets utbredning södra Skandinavien. Den har populationer som fortplantar sig i Danmark och Sverige. I Finland är den endast konstaterad som sällsynt migrant. Österut finns den till Ryssland och söderut förekommer den till norra Spanien, norra Italien, Turkiet och Armenien.

Hotstatus[redigera | redigera wikitext]

I Sverige är mölfly en rödlistad art. I 2005 års rödlista var den upptagen som sårbar. I 2010 och 2015 års lista anges arten som starkt hotad.[2][1]

Levnadssätt[redigera | redigera wikitext]

Som hos andra fjärilar innefattar mjölflyets utveckling fullständig förvandling med utvecklingsstadierna ägg, larv, puppa och imago. Larvens värdväxt är hedblomster. De fullbildade fjärilarna flyger från början av juli till mitten av augusti. Fjärilarna är främst aktiva på dagen men kan flyga också på natten och det förekommer att arten under vissa år migrerar längre sträckor. I mellersta Europa kan den ha två generationer per år, men i de norra delarna av utbredningsområdet har den bara en generation per år.

Källor[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]