Metamorfos (biologi)

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Metamorfos betyder 'förvandling' och betecknar inom biologin den förändring i kroppsform som sker när till exempel en fjärilslarv utvecklas till en fjäril, eller ett grodyngel utvecklas till en vuxen groda. Metamorfosen kan delas in i upp till fyra stadier: ägg, larv, puppa och vuxen individ.

Insekternas metamorfos förekommer i två olika utföranden; fullständig metamorfos eller ofullständig metamorfos.

Fullständig metamorfos[redigera | redigera wikitext]

Fullständig metamorfos betyder att alla de fyra olika stadier som ingår i metamorfosen finns med.

Det första stadiet av de fyra är ägget som kan läggas antingen i vatten och på land beroende på vilken insekt det handlar om (vissa lägger också i kadaver och i skinnet på levande djur).

Innan ägget kläcks har den blivande insekten förvandlats till det som skall komma att bli nästa stadium, nämligen larven.

Efter larvstadiet kommer det tredje stadiet, puppa. Då omges larven av ett hårt skal och inuti detta förvandlas den sedan till det fjärde stadiet, fullvuxen (som oftast är den formen vi känner igen hos insekten).

Fullständig metamorfos genomförs av olika insektsarter. Till exempel flera olika flugor, en del gräshoppor, en del sländor och fjärilar.

Insekter med fullständig metamorfos[redigera | redigera wikitext]

Denna typ av metamorfos kallas även holometabol utveckling. Insektsgruppen kallas ibland endopterygota. Följande insektsordningar har fullständig metamorfos:[1]

Ofullständig metamorfos[redigera | redigera wikitext]

Ofullständig metamorfos betyder ”ej fullständigt genomförd metamorfos”.

Att den inte är fullständigt genomförd betyder att den inte genomgått alla de fyra stadierna, det vill säga ägg, larv, puppa, vuxen. Den har bara genomgått tre eller två stadier, pupp-stadiet fattas helt. Till exempel hos gräshoppor kläcks ur ägget en larv, kallad nymf, som liknar de vuxna insekterna med undantag för att den är mindre och saknar vingar.

Andra insekter som har ofullständig metamorfos är bl.a. kackerlackor (som också går direkt från ägg till nymfstadiet) och trollsländor.

Insekter med ofullständig metamorfos[redigera | redigera wikitext]

Denna typ av metamorfos kallas även hemimetabol utveckling. Insektsgruppen kallas ibland exopterygota. Följande insektsordningar har ofullständig metamorfos:[2][3]

Stadier hos rovfjäril[redigera | redigera wikitext]

Det är i puppan som själva metamorfosen sker för fjärilarna.

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Tyska Wikipedia Holometabole Insekten, läst 21 augusti 2008
  2. ^ Engelska Wikipedia Exopterygota, läst 21 augusti 2008
  3. ^ Tyska Wikipedia Hemimetabole Insekten, läst 21 augusti 2008
  4. ^ [a b] entomologi.se Insektsordningar, läst 21 augusti 2008