Hoppa till innehållet

Eurabien

Från Wikipedia
Karta över det påstådda "Eurabien", i det här fallet de stater som är medlemmar i EU (även kandidatländer och potentiella kandidatländer) respektive Arabförbundet. Även Israel är markerat på kartan.

Eurabien eller Eurabia (av Europa och Arabien) är ett begrepp inom en islamofobisk konspirationsteori[1][2] som förs fram av counterjihadrörelsen och som hävdar att Europa håller på att bli en del av arabvärlden.

Invandring av och höga födelsetal bland muslimer i Europa anförs ofta som förklaring till den påstådda förändringsprocessen, liksom påstått stöd från EU till Palestina (och/eller PLO) på bekostnad av stödet till Israel.

Begreppet populariserades av den judiska författaren Bat Ye'or genom boken Eurabia: The Euro-Arab Axis, där hon beskriver en framtida union mellan Europa och arabvärlden, vilken hon ser som sannolik men inte önskvärd. Bat Ye'or hade i flera år innan boken gavs ut skrivit om ett framväxande nytt Eurabia som är fientligt inställt till både USA och Israel.

I teorin ingår ofta en föreställning om att den muslimska befolkningen kommer att bli i majoritet eller en dominerande kraft i flera av Europas traditionellt kristna länder inom loppet av några decennier.

Bland författare och debattörer som ofta har använt termen Eurabia finns Oriana Fallaci, Robert Spencer och Daniel Pipes.

Massmördaren i Norge, Anders Behring Breivik, gav i det manifest han publicerade i samband med dåden stöd till teorin om Eurabia.

Se även[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Se källorna:
  2. ^ Dagens nyheter: Hur blir man en människa i hatarens ögon.

Källor[redigera | redigera wikitext]