Europeisk hamster

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Europeisk hamster
Status i världen: Livskraftig (lc)[1]
Hamster.jpg
Systematik
DomänEukaryoter
Eukaryota
RikeDjur
Animalia
StamRyggsträngsdjur
Chordata
UnderstamRyggradsdjur
Vertebrata
KlassDäggdjur
Mammalia
OrdningGnagare
Rodentia
ÖverfamiljMusliknande gnagare
Myomorpha
FamiljCricetidae
UnderfamiljHamstrar
Cricetinae
SläkteCricetus
Leske, 1779
ArtEuropeisk hamster
C. cricetus
Vetenskapligt namn
§ Cricetus cricetus
AuktorLinné, 1758
Utbredning
Répartition hamster d'europe.png
Utbredningsområde
Hitta fler artiklar om djur med

Den europeiska hamstern, även kallad hamster, (Cricetus cricetus) är en art i underfamiljen hamstrar.

Utseende[redigera | redigera wikitext]

Den blir 18–32 centimeter lång och har en svans av ungefär 3 - 7 centimeters längd. Vikten varierar mellan 150 - 500 g. Färgen varierar; vanligtvis är ovansidan brungul med variationer i grått. Även svarta tecken kan finnas. På de undre delarna och benen är djuret dock alltid svart med vita tassar (med undantag för helvita exemplar). Både helvita och helsvarta former finns dock lokalt.

Utbredning[redigera | redigera wikitext]

Arten är utbredd från Kina, tempererade Sibirien över Östeuropa till mellersta Tyskland samt fläckvis väster därom. Den förekommer på stäpp och annan gräsmark, företrädesvis på löss- och lerdjordar (som är lätta att gräva stabila gångar i). Hanarnas sommarbo ligger på 30 till 60 centimeters djup och är försett med ett förrådsutrymme. Honornas sommarbo saknar oftast detta, men har i stället ett flertal öppningar för att underlätta honans och ungarnas flykt. Det ligger också djupare, på 2-2,5 meters djup. Vinterboet ligger 1–2 meter under jorden och har ett system av lodrätta och lutande gångar samt 1-7 förrådskamrar och en latrin.

Vanor[redigera | redigera wikitext]

Hamstern har en krypande gång, men kan även göra ganska långa skutt. Den klättrar,(obs! hamstrar simmar inte! de kan få lungsjukdomar) och gräver bra. Hamstern är främst en växtätare som lever på säd, potatis, baljväxter och frukt som den transporterar hem i kindpåsarna. Den kan emellertid också ta insekter, groddjur och smågnagare. De insamlade förråden kan innehålla upp till 15 kg växtföda (vissa källor anger undantagsvis upp till 65 kg).

Hamstern ligger i vintersömn mellan oktober och mars, under vilken ingångshålen är igenfyllda. Den avbryter stundtals vintersömnen, och lever på förråden.

Fortplantning[redigera | redigera wikitext]

Honan och hanen träffas endast i samband med parningssäsongen, som infaller i april till augusti. Hamstern får ungar 2–3 gånger per år. Efter en dräktighetstid på omkring 3 veckor föds 3-15 ungar. De lämnar honan efter omkring 25 dagar, varpå hon är beredd att para sig på nytt.

Hamstern har gått tillbaka på senare år; efter uppkomsten av det industriella lantbruket har populationen blivit så liten att den nu räknas som hotad art.

Hamstern kan bli upp till 10 år gammal.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Cricetus cricetusIUCN:s rödlista, auktor: Kryštufek, B., Vohralík, V., Meinig, H. & Zagorodnyuk, I. 2008, besökt 26 juni 2010.