Europeiska gemenskaperna

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Ej att förväxla med Europeiska gemenskapen.
Europeiska unionens tre pelare, där Europeiska gemenskaperna utgör den första.

Europeiska gemenskaperna (EG) var samlingsnamnet på tre överstatliga internationella organisationer med gemensamma institutioner mellan 1967 och 1993. Dessa var Europeiska kol- och stålgemenskapen (EKSG), Europeiska ekonomiska gemenskapen (EEG) och Europeiska atomenergigemenskapen (Euratom). De delade samma institutioner fram till dess att Europeiska unionen bildades den 1 november 1993.

Vid bildandet av Europeiska unionen ersattes EEG av Europeiska gemenskapen. EKSG och Euratom fortsatte att existera som egna juridiska personer, även om de styrdes av EU:s institutioner. Samtidigt blev Europeiska gemenskaperna unionens första pelare. EKSG upplöstes den 23 juli 2002 till följd av att fördraget om upprättandet av Europeiska kol- och stålgemenskapen upphörde att gälla.

Genom Lissabonfördraget 2009 upphörde pelarstrukturen att existera. Europeiska gemenskapen ersattes samtidigt juridiskt av Europeiska unionen. Sedan 2009 brukar Europeiska gemenskaperna syfta på Europeiska unionen och Europeiska atomenergigemenskapen.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]

Europeiska unionens flagga EU-portalen – temasidan för Europeiska unionen på svenskspråkiga Wikipedia.