Fältrovskinnbaggar

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Fältrovskinnbaggar
Nabis rugosus 2006.05.28 13.47.08-p5280196.jpg
Systematik
DomänEukaryoter
Eukaryota
RikeDjur
Animalia
StamLeddjur
Arthropoda
UnderstamSexfotingar
Hexapoda
KlassInsekter
Insecta
OrdningHalvvingar
Hemiptera
FamiljFältrovskinnbaggar
Nabidae
Vetenskapligt namn
§ Nabidae
AuktorCosta, 1852
Hitta fler artiklar om djur med

Fältrovskinnbaggar (Nabidae) är en familj i insektsordningen halvvingar. Familjen har en världsvid utbredning och finns representerade i många olika slags habitat. Man kan hitta dem på marken, såväl som i örtskiktet eller busk- och trädskiktet.

Till levnadssättet är de rovlevande. De flesta arter är inte specialiserade på någon bestämd sorts byten, utan tar de flesta andra sorters mindre insekter med ett hudskelett mjukt nog för att de ska kunna använda sin sugsnabel, som bladlöss och olika larver. Några arter har dock ett mer begränsat födourval. Då det bland de byten fältrovskinnbaggar kan livnära sig på finns flera exempel på sådana som ofta betraktas som skadedjur på grödor inom jordbruket så kan fältrovskinnbaggarna betraktas nyttodjur eftersom de hjälper till att hålla skadedjurens bestånd nere.

Utseendemässigt är flertalet arter fältrovskinnbaggar medelstora halvvingar, från omkring 4 eller 5 millimeter och upp mot 10 till 12 millimeter. Flertalet arter har en förhållandevis slank kroppsbyggnad med korta vingar och framben anpassade för att hålla byten. Färgteckningen är ofta brunaktig eller gulbrunaktig, men det finns också arter med annan färgteckning, till exempel mer svart- och rödaktig.

I Sverige finns 13 arter fältrovskinnbaggar.[1]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Sveriges Entomologiska Förening Arkiverad 31 mars 2009 hämtat från the Wayback Machine.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]