Färöisk krona

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Färöisk krona
Färöiska: Føroysk króna
Danska: Færøsk krone

LandFäröarna Färöarna
Delas i100 oyrur (oyra)
ISO 4217-kod(FOK) / DKK
FörkortningFKr

Färöisk krona (Fkr – Føroysk króna) är den valuta som används på Färöarna. Den officiella valutakoden är DKK, men färöisk krona förkortas i regel FKr. 1 króna = 100 oyrur.

Valutan infördes 1951 och efter lagbeslut kan den kvarstå även om Danmark övergår till euro.

Valutan har en fast växelkurs till 1 DKK, dvs 1 FKr = 1 DKK.

Färöiska kronor skiljer sig från danska kronor endast för sedlar, och de har sedlar med färöiska motiv. Färöarna använder även Danmarks och Grönlands sedlar och mynt.

Eftersom valutan inte är självständig har den inte någon ISO 4217-valutakod utan DKK används. Elektroniska pengar, bankkonton och liknande, har ändå en slags gräns mellan Färöarna och Danmark. Pengar i DKK i färöiska banker räknas som färöiska kronor. Färöarna har egna koder för IBAN och BIC, och överföring mellan länderna räknas som internationella betalningar, och det är internationella avgifter för detta, som inte heller täcks av EU:s SEPA-regler.

Användning[redigera | redigera wikitext]

Valutan ges ut av Danske Nationalbanken – DNB i samarbete med den Färöiska landsbanken – LBF med huvudkontor i Torshamn. Den färöiska kronan har samma värde som den danska, och kan därför användas även i Danmark, men många känner inte till den och sedlar tas därför inte emot överallt och inte heller på växlingskontor i andra länder. Den kan däremot växlas till danska kronor utan avgift vid alla danska banker. Det är en allmän rekommendation för besökare att växla in sina färöiska kronor på flygplatsen eller färjan vid hemresa.

Valörer[redigera | redigera wikitext]

  • mynt: 1, 2, 5, 10 och 20 krónur. Färöiska mynt har förekommit, särskilt under Andra Världskriget, men normalt används bara danska mynt.
  • underenhet: 50 oyrur
  • sedlar: 50, 100, 200, 500 och 1.000 FKr

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]