Färgade linser

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
En person med färgade linser isatta

Färgade linser är egentligen helt vanliga kontaktlinser (dvs sådana som normalt används för att se bättre) men med färg istället. Man kan ha helt brytningsfria färgade linser, d.v.s. med fönsterglas. Det finns även färgade linser för personer med brytningsfel.

De vanligaste typerna bland färgade linser är s.k. opaque och tinted.

- Opaquelinsen har ett färglager som är heltäckande och släpper därför inte igenom så mycket av den naturliga färgen på ögonen.

- Tintedlinsen släpper igenom mer av den naturliga ögonfärgen och lämpar sig bättre för personer med en ljusare ögonfärg som önskar att förstärka sin naturliga ögonfärg.

Hur stor effekt man får beror på vilken ögonfärg man börjar med. Det kan vara svårt att få en ljusare ögonfärg än den man redan har.

Färgade linser har även oftast ett inbyggt UVB och UVA-skydd som skyddar mot solens skadliga strålar.

Färgade linser utan styrka blir allt mer populära. Dessa linser används inte för att korrigera ett synfel utan används istället av kosmetiska skäl av användare som vill ha en annan ögonfärg än den de har naturligt. Att använda linser av kosmetiska skäl kan dock tyvärr vara farlig. Allt fler lider ögonskador som kan härledas till kosmetiskt användande av linser[1]. De flesta av dessa skador beror på att användaren har köpt billiga linser som inte håller medicinsk kvalitet eller på att de har använt linserna felaktigt. Ett mycket vanligt misstag är att användaren försöka spara pengar genom att återanvända engångslinser. Felaktigt använda linser kan orsaka en lång rad olika hälsoproblem.

Det finns även s.k. Partylinser (se bild). Dessa möter motstånd från optiker och andra organisationer som jobbar för en hälsosam linsanvändning. De är dock trots detta populära bland främst den yngre målgruppen. Linstillverkaren CooperVision har från hösten 2010 valt att plocka bort sina populära Crazy lenses ur sitt sortiment med hänvisning till ögonhälsan. En speciell typ av Crazy lenses är Sclera linser. Dessa linser skiljer sig från andra linser eftersom de täcker hela ögat, även ögats pupill. De kan med andra ord ge dig t.ex. helt vita ögon.

Källor[redigera | redigera wikitext]