Optiker

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Foropter, instrument för synkontroll

Optiker och Optometrist är skyddade yrkestitlar för personer med särskilda kunskaper om människans ögon, syn, synsystem och perception.

Optiker[redigera | redigera wikitext]

En optiker är i Sverige sedan hösten 1994 en högskoleutbildad person med legitimation från Socialstyrelsen. Personen undersöker ögon- och synfunktion, och ordinerar synhjälpmedel, som glasögon och kontaktlinser som ska kompensera synfel beroende på funktions- eller brytningsfel, samt kan vid behov remittera vidare till läkare.[1] Genom legitimationen tillhör optiker hälso- och sjukvården, och är skyldig att lyda Socialstyrelsens särskilda författningar gällande optiker. Titeln optiker är sedan 2006 en skyddad yrkestitel.

Optometrist[redigera | redigera wikitext]

En optometrist är i Sverige sedan hösten 2016 en optiker med särskild efterutbildning med inriktning och omfattning definierad av Socialstyrelsen med behörighet att rekvirera och hantera vissa läkemedel (rekvisitionsrätt). En optometrist är således en optiker med specialistkompetens inom okulär farmakologi, ögats sjukdomar, barns syn och synutveckling, samt neurologiska förändringar som påverkar synen. Endast optometrister har rätt att rekvirera och hantera läkemedel som används i samband med undersökning av synen. Genom legitimationen tillhör optometristen hälso- och sjukvården, och är skyldig att lyda Socialstyrelsens särskilda författningar gällande optiker. Titeln optometrist är sedan 2016 en skyddad yrkestitel.

Utbildning till optometrist i Sverige finns idag (2019) vid Karolinska Institutet.[2]

Sverige[redigera | redigera wikitext]

I Sverige finns sedan hösten 1994 en högskoleutbildning.[3]

Högskoleutbildning till optiker finns (2019) vid Karolinska Institutet i Stockholm och Linnéuniversitetet i Kalmar,[4] där KI även har utbildning till optometrist.

Den legitimerade optikern är skyldig att fortbilda sig. De flesta verksamma legitimerade optiker är medlemmar av Optikerförbundet.

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ ”Optiker och Optimetrist”. Optikerförbundet. 2017. http://optikerforbundet.se/publik/bli-optiker/. Läst 22 augusti 2019. 
  2. ^ ”Optikerprogrammet”. Karolinska Institutet. https://utbildning.ki.se/program/1op19-optikerprogrammet. Läst 22 augusti 2019. 
  3. ^ ”Optikeryrkets historia från 1930 talet – och framåt”. Arkiverad från originalet den 6 mars 2016. https://web.archive.org/web/20160306204728/http://web1.japp.nu/projects/optikerforbundet/upload/info/files/optikerutbildningenihogskolan2.pdf. Läst 30 december 2008. 
  4. ^ ”Optikerutbildningar”. Studentum.se. https://www.studentum.se/utbildning/optikerutbildning. Läst 22 augusti 2019. 

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]