Fågelstation

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

En fågelstation är en forskningsstation där man studerar fåglar, vanligen genom ringmärkning, räkning av sträckande flyttfåglar samt inventeringar av häckningsområden och viloplatser, ofta i miljöövervakande syfte. En stor del av fågelstationerna fokuserar på flyttfåglar och befinner sig längs med flyttstråken i kustnära områden eller intill stora sjöar, men ett fåtal är lokaliserade i inlandet och fokuserar huvudsakligen på fåglar som häckar i området. Naturvårdande åtgärder ingår i verksamheten och i vissa fall guidning för intresserade. Fågelstationerna är viktiga plantskolor för blivande forskare inom ornitologi.

Kuststationerna har oftast verksamhet under fåglarnas vår och höstflyttning och ibland under häckningssäsongen. Särskilt höstflyttningen kan på kuststationerna innebära stora fågelmängder. Inlandsstationerna har i regel sin mest aktiva period under häckningssäsongen då olika inventerings och ringmärkningsprojekt genomförs.

Verksamhet i Sverige[redigera | redigera wikitext]

Det finns drygt 20 fågelstationer i Sverige, den sydligaste belägen i Falsterbo och den nordligaste vid Haparanda Sandskär.[1] Sammanlagt 17 000 fåglar ringmärktes 1990. En svensk fågelstation är även upprättad på Capri i Italien.

Flertalet svenska fågelstationer drivs huvudsakligen ideellt och en stor del, eller hela, arbetskraften består av frivilliga.[1] Mer än 100 000 fåglar ringmärks årligen på dessa fågelstationer. Många gymnasieungdomar gör sitt specialarbete på en fågelstation och på en del stationer bedrivs specifika projekt i samarbete med universitet och högskolor.

Fågelåret är namnet på en tidskrift som ges ut av SOF en gång om året och som bland annat ger en sammanfattning av svenska fågelstationers verksamhet.

Svenska fågelstationer[redigera | redigera wikitext]


Referenser[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]