Föräldralösa verk

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Föräldralösa verk (eller herrelösa verk) är litterära, konstnärliga och liknande verk (i upphovsrättslagens mening) som omfattas av upphovsrätt, men där upphovsmannen eller rättighetsinnehavaren ("föräldern" till verket) är okänd eller svår att fastställa. Den som vill mångfaldiga och sprida ett sådant verk, måste enligt upphovsrättslagen ha tillstånd från rättighetsinnehavaren, men denna är okänd och går därför inte att kontakta. Härigenom uppstår det paradoxala förhållandet att nyare verk, där rättighetsinnehavaren är känd, och riktigt gamla verk, där upphovsrätten med säkerhet har löpt ut, blir lättare att lagligt mångfaldiga och sprida än de däremellan liggande föräldralösa verken. Denna paradox har från början funnits inbyggd i upphovsrättslagen, men har först uppmärksammats med den moderna digitaltekniken och Internet, som har gjort det tekniskt och ekonomiskt intressant att återpublicera (digitalisera) äldre verk av mindre kända upphovsmän.

I några länder har tanken framförts att införa en tvångslicens för föräldralösa verk. Kanada har redan lagstiftat om detta. I USA har United States Copyright Office genomfört en undersökning och publicerat en rapport om problemet i februari 2006. Europeiska kommissionen har också påbörjat en undersökning.

Föräldralösa verk i Sverige[redigera | redigera wikitext]

Sedan 2014 har svenska arkiv, bibliotek och museer vissa möjligheter att digitalisera och tillgängliggöra herrelösa verk.[1][2]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ ”Lag (1960:729) om upphovsrätt till litterära och konstnärliga verk” (på sv-SE). 30 december 1960. https://lagen.nu/1960:729#P16bS1. Läst 6 december 2017. 
  2. ^ ”Herrelösa verk - PRV” (på sv). www.prv.se. https://www.prv.se/sv/upphovsratt/herrelosa-verk/. Läst 6 december 2017.