Föroya Bjór

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Einar Waag

Föroya Bjór (Färöarnas öl) är ett ölbryggeri i Klaksvík på Färöarna. Föroya Bjór är landets största öltillverkare. Ölet säljs huvudsakligen på Färöarna, men idag går det även att finna i danska städer som Köpenhamn och Vejle.

Namnet är något egendomligt. Öl heter just ølfäröiska medan bjór är en traditionell form av öl. Bokstaven ö används dock sällan, mest i gammaldags stil. Denna stil återfinns även i att bryggeriet skriver Klakksvík, med två stycken k som även det är en äldre stavningsform.

Bryggeriet grundades år 1888 av Símun í Vági (1863−1935). Símuns son Einar Fróvin Waag (1894−1989) blev efterträdare när hans far dog. Idag är det sonen Einar Waag som leder firman, som för övrigt är ett av Färöarnas äldsta företag.

Föroya Bjór levererar omkring 70 % av all pilsneröl och cirka 60 % av all guldöl på Färöarna. Vid sidan av öl producerar firman även mineralvatten som har en marknadsandel på cirka 50 %. Idag har företaget totalt 35 anställda, uppdelade på 19 i Klaksvík och de övriga på säljkontoren i Tórshavn, Leirvík, Skálavík och Tvøroyri

Galleri[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]