Föroya Bjór

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Einar Waag

Föroya Bjór (Färöarnas öl) är ett ölbryggeri i Klaksvík på Färöarna. Föroya Bjór är landets största öltillverkare. Ölet säljs huvudsakligen på Färöarna, men idag går det även att finna i danska städer som Köpenhamn och Vejle.

Namnet är något egendomligt. Öl heter just ølfäröiska medan bjór är en traditionell form av öl. Bokstaven ö används dock sällan, mest i gammaldags stil. Denna stil återfinns även i att bryggeriet skriver Klakksvík, med två stycken k som även det är en äldre stavningsform.

Bryggeriet grundades år 1888 av Símun í Vági (1863-1935). Símuns son Einar Fróvin Waag (1894-1989) blev efterträdare när hans far dog. Idag är det sönen Einar Waag som leder firman, som för övrigt är ett av Färöarnas äldsta företag. Själva Föroya Bjór räknas till ett av världens bästa öl, i alla fall enligt Alfred Jørgensen Gæringsfysiologisk Laboratorium i Danmark.[källa behövs] Detta beror på bland annat landets rena och färska fjällvatten.

Föroya Bjór levererar omkring 70% av all pilsneröl och cirka 60% av all guldöl på Färöarna. Vid sidan av öl producerar firman även mineralvatten som har en marknadsandel på cirka 50%. Idag har företaget totalt 35 anställda, uppdelade på 19 i Klaksvík och de övriga på säljkontoren i Tórshavn, Leirvík, Skálavík och Tvøroyri

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]