Pilsner

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Pilsner.

Pilsner (eller pils) är ett ljust, underjäst, förhållandevis beskt öl, ursprungligen från staden Pilsen i Böhmen (idag Plzeň i Tjeckien)[1], där ölsorten bryggdes första gången 5 oktober 1842. Pilsner är den vanligaste ölsorten i Tyskland där den heter Pilsener eller Pils. Ölsorten är ursprunget till alla moderna ljusa lageröl.

Sverige[redigera | redigera wikitext]

Den första pilsnern i Sverige bryggdes år 1871. Den allra första i Borås, men senare samma år började Georg Sellmann på Hamburgs Bryggeri (Hamburgerbryggeriet) i Stockholm brygga en pilsner, som blev så populär att den nya ölsorten snart var den dominerande i Sverige. Pilsner kom även under starkölsförbudets tid 1917-1954 att bli benämningen på den alkoholsvaga klass II-ölen (2,8 viktprocent), vilket gjorde att pilsner under en period hamnade i vanrykte, något som dock motverkats av Staropramen och andra tjeckiska öls popularitet på senare år. I vardagsspråk menar man ofta med ordet "pilsner" en öl helt enkelt.

Kvalitetsmässigt skilde man före starkölsförbudet på pilsneröl med en alkoholhalt av 4,75 viktprocent och pilsnerdricka med en alkoholhalt av 3,25 viktprocent.[2]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ ”pilsner | SAOB” (på sv-SE). www.saob.se. http://www.saob.se/artikel/?seek=pilsner. Läst 26 maj 2017. 
  2. ^ Öl i Nordisk familjebok (första upplagan, 1894)

Se även[redigera | redigera wikitext]