Förstärkt verklighet

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Exempel på förstärkt verklighet "Wikitude AR Travel Guide" på en G1 Google mobiltelefon (Android)
"AR Tower Defense" spel på en Nokia N95 (Symbian OS)

Förstärkt verklighet (engelska augmented reality) är en beskrivande term för realtidsapplikationer[förtydliga] som blandar information från användarens fysiska omgivning med information från en mjukvaruapplikation. Ett exempel på förstärkt verklighet kan till exempel vara att dels visa upp bilden från en mobilkamera tillsammans med namnet på ett objekt som syns i bilden. Tekniken som krävs för förstärkt verklighet har tidigare varit mycket dyr, men de senare[när?] årens snabba framsteg med smarta mobiltelefoner möjliggör konsumentprodukter och tjänster inom området. Förstärkt verklighet ses på en skärm; via dator, mobiltelefon, TV (spelkonsol) eller via en projicering på annan bildyta.

Förstärkt verklighet är ännu[när?] inte ett vedertaget begrepp. Varianter i svensk översättning kan vara förhöjd verklighet eller utökad verklighet.

Exempel[redigera | redigera wikitext]

En tidig konsument AR-applikation är Wikitude på Androidtelefonen G1, där bilden av omgivningen blandas med information från Wikipedia.

Ett annat exempel på användande av förstärkt verklighet är spelet The Eye of Judgment till Playstation 3. EyePet är ytterligare ett fint exempel. [1] Numera finns en tillämpning kallad Kinect från Microsoft som har fått större spridning både i sin tänkta användningsform men även i ett flertal experiment.

Under sportsändningar ser vi ofta exempel på förstärkt verklighet - vid simtävlingar ser man t ex flaggor utritade på de olika tävlandes banor; Reklamtavlor redigeras ibland så att logotyper syns tydligare under ofördelaktiga förhållanden som i grusröken bakom en bil i en rallytävling. Utökad verklighet har använts i allt från broschyrer till tidningsomslag, på mässor, i skyltfönster, som tjänster på internet i dator eller mobiltelefon - både i Sverige och i andra länder. I Norge har exempelvis Gule Sider gett ut en applikation för Iphone där du kan få information om platsen du befinner dig på lagd på din egen filmning av omgivningen.

Det är dock inom militären som förstärkt verklighet har längst historia, vilket är naturligt då kraven på hårdvaran tidigare har varit mycket dyr. En stridspilot som direkt i sitt visir får information presenterad och mål identifierade reagerar snabbare än en pilot som måste luta sig ner och kika på en datorskärm. Förstärkt verklighet vid flygning spreds dock redan på sjuttiotalet även till civil användning[2].

Framtid[redigera | redigera wikitext]

Apples mobiltelefon Iphone kommer i sin nästa version[förtydliga] att innehålla mjukvarubibliotek för att underlätta blandning av kamerabilden och information från AR-applikationen[3]. I och med detta tros denna typ av applikationer att öka ordentligt i mängd.[vem tror detta?][källa behövs]. Ett exempel är applikationen kallad Word Lens som översätter den text som är synlig för kameran mellan olika språk i realtid. Även Windows Phone 7 kommer att få liknande stöd i sin nästa version, som går under arbetsnamnet 'Mango'.

I bilen kan man tänka sig att den förstärkta verkligheten ger ökad säkerhet; Rörliga mål kan tydliggöras vid mörkerkörning och viltolyckor därmed motverkas. Uppskattad tid för omkörning, mötande bilars hastighet och identifikation av hastighetskameror är möjliga applikationer.

För en reparatör eller vid en medicinsk operation skulle förstärkt verklighet också kunna hjälpa - bilder, pilar och texter som berättar vad som visas gör det lättare för en ovan reparatör eller operationsläkare.

Källor[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Eye Pet – Official E3 Trailer
  2. ^ Pope, Stephen. "The Future of Head-Up Display Technology." Aviation International News. Jan. 2006. 12 februari 2007 [1]
  3. ^ Apple won't let you use cool augmented reality iPhone apps - yet, LA Times, 12 juli 2009

Se även[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]