Führermuseum

Såpbubblor av Jean-Baptiste-Siméon Chardin, stulen i Nederländerna under andra världskriget av Kajetan Mühlmann för att placeras i det planerade Führermuseum.
Maria Magdalena av Carlo Crivelli, stulen i Nederländerna under andra världskriget av Kajetan Mühlmann för att placeras i det planerade Führermuseum.

Führermuseum var ett tänkt konstmuseum i Linz, som planerades före och under andra världskriget av Adolf Hitler. De första planerna offentliggjordes 1939.

En ritning på konstmuseet gjordes av Roderich Fick efter skisser av Hitler, och till del modellerat på Haus der Deutschen Kunst i München. Museet vare tänkt att ingå i ett område med kulturinstitutioner i ett Linz, som var avsett att bli ett slags kulturhuvudstad i det utvidgade Tredje riket. Konstmuseet och kulturcentrum var tänkt att ligga delvis på centralstationens område, och stationen skulle därför flyttas fyra kilometer söderut.[1]

Hösten 1940 gav Hitler i uppdrag åt arkitekten och den hängivne nazisten Hermann Giesler att ta det övergripande ansvaret för ombyggnadsprojektet av Linz, ett av de fem utpekade Führerstädte, vid sidan av Berlin, Hamburg, Nürnberg och München, vilka avsågs att radikalt byggas om. Avsikten var att Linz skulle bli en Europas kulturhuvudstad och den vackraste staden längs Donau. Linz skulle förses med ett nytt rådhus, ett nytt nazistpartihögkvarter, en ny järnvägsstation, ett stadion, ett medborgarhus, en teknisk högskola, ett metallurgiskt institut, ett planetarium, en hängbro och två torn, varav ett med ett carillon och ett mausoleum för Hitlers föräldrar. I stan skulle även Hitlers pensionärsresidens ligga, ritat av Hermann Giesler. Dessutom planerades en flytt av stålverket Hermann-Göring-Werke i Wien till Linz, över protester från stadens ansvariga politiker, arkitekter och Fritz Todt, vilka ansåg att industrianläggningarna inte gick ihop med bilden av en konst- och kulturstad. Hitler, å andra sidan, ville försäkra sig om att staden fick ett skatteunderlag, som skulle stå sig efter hans död.

Linz kulturcentrum var en viktig del i stadens tänkta ombyggnad. Kulturcentrum skulle formas efter Hitlers egna idéer och skisser. Det inbegrep en monumental teaterbyggnad, en konserthall, ett bibliotek med 250 000 titlar, ett operahus, ett operetthus, en biograf, ett museum med en vapensamling. Området skulle omges av boulevarder och ett utställningsområde.[2] Området var tänkt att ligga söder om Linz gamla stad, med de viktigaste byggnaderna, inklusive Führermuseum, längs den stora paradgatan Zu den Lauben.

Arbetet med att rita de många byggnaderna fördelades på Hitlers favoritarkitekter. Mot krigsslutet, i januari 1945, blev Hitler besatt av att få se en modell och det planerade kulturcentret, och en modell sattes upp i källaren till rikskansliet den 9 februari 1945. Under den tid Hitler bodde i Führerbunkern under rikskansliet besökte han regelbundet modellrummet, ju närmare krigsslutet desto oftare. Den enda delen av Linz ombyggnad, som färdigställdes, var Nibelungenbrücke, som blev färdig 1940.

Se även[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]