Fritz Todt

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Fritz Todt 1940.

Fritz Todt, född 4 september 1891 i Pforzheim, Tyskland, död 8 februari 1942 i närheten av Rastenburg, Ostpreussen, Kejsardömet Tyskland var en tysk ingenjör, nazist, ledare för Organisation Todt. Han var därtill Obergruppenführer i SA.

Biografi[redigera | redigera wikitext]

Fritz Todt var son till en fabrikör. Han läste 1911–1914 till ingenjör i München tills första världskriget avbröt hans studier. Under kriget var han bland dem som hjälpte till att bygga upp det tyska flygvapnet Luftwaffe och han avancerade till flygofficer. Efter kriget arbetade han på en byggfirma tills Adolf Hitler tog makten 1933. Hitler utnämnde Todt till Generalinspekteur für das deutsche Straßenwesen och blev därmed högste chef för motorvägsbygget (Autobahn). Han fick även ansvaret för Organisation Todt som var den rörelse som skulle bygga befästningar före och under kriget samt tillse att det planerade Stortyskland förverkligades.

Som ansvarig för ministeriet lär han ha färdigställt omkring 3 800 kilometer motorvägar och påbörjat ytterligare 2 000 kilometer av de planerade 20 000 kilometer motorvägar som skulle utgöra stommen i det framtida tyska riket, när alla arbeten ställdes in efter hans död. Endast ett par avsnitt fick lov att delvis färdigställas 1943. Efter Todts död upplöstes ministeriet.

Efter ett bråk med Führern omkom Todt i en mystisk flygolycka i februari 1942. Albert Speer skulle ha varit på samma flygplan som Todt men avstod för att han ville sova ut.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Tryckta källor[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]