FASS

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
FASS
Land  Sverige
Språk Svenska
Genre Fakta
Utgiven 1966-
Typ Uppslagsverk
Litteraturportalen

FASS, förkortning för Farmaceutiska Specialiteter i Sverige, som är en sammanställning av läkemedelfakta från läkemedelsindustrin till olika förskrivare av läkemedel, främst läkare, och apotekspersonal. Det är en av Läkemedelsindustriföreningens Service AB årligt utgiven uppslagsbok avsedd för läkare, tandläkare, sjuksköterskor, farmaceuter och annan sjukvårdspersonal som hanterar läkemedel. FASS kom ut första gången 1966. Upplagan för 2015 kommer att vara den sista tryckta versionen av FASS, framgent kommer endast FASS finnas tillgänglig på nätet.[1]

Läkemedel för behandling av djur finns beskrivna i FASS Vet, som utkom första gången 1973.

Numera finns Fass som en del av Läkemedelsportalen Fass.se. Där finns även informationen i det informationsblad, bipacksedel, som finns i varje läkemedelsförpackning. Fass.se uppdateras dagligen och förser vård, omsorg, apotek, patienter, anhöriga, allmänhet med flera med aktuell information om läkemedel. Fass.se är den viktigaste källan för läkemedelsinformation. Fass.se är för närvarande världens mest besökta webbplats för läkemedelsinformation.

Beskrivningarna av enskilda läkemedel som finns på Fass.se är baserade på den information i produktresuméer och bipacksedlar som godkänts av Läkemedelsverket eller EMEA.

Se även[redigera | redigera wikitext]

  • Läkemedelsboken ges ut av Läkemedelsverket (tidigare av Apoteket AB) och vänder sig framförallt till hälso- och sjukvårdspersonal med information om användning av läkemedel.
  • För patienter och allmänhet finns Läkemedelsguiden, en bok utgiven av Läkemedelsverket i syfte att öka allmänhetens kunskap om läkemedel och hur de används.
  • För läkemedel som inte finns med i FASS går det att söka upp bipacksedel och produktresumé på Läkemedelsverkets hemsida. [2]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Artikel från Dagens Medicin (2014-09-22).
  2. ^ ”Läkemedelsfakta, utökad sökning”. Läkemedelsverket. https://lakemedelsverket.se/LMF/. Läst 7 augusti 2015. 

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]