Läkare

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Läkaren, målning av Samuel Luke Fildes 1891.

Läkare är den person som har avlagt läkarexamen vid universitet efter genomgånget yrkesprogram. Därefter kan den examinerade anställas som läkare (initialt vanligen som "underläkare"). I dagligt tal tituleras läkare ofta doktor.

Utbildning[redigera | redigera wikitext]

För att få läkarexamen krävs en lång universitetsutbildning[1], i Sverige minst fem och ett halvt år (11 terminer).

Efter detta kommer så kallad AT-tjänst med cirka två års planerad tjänstgöring som AT-läkare, därpå kan man avlägga tentamen för att kunna ansöka om legitimation[2].

Flertalet läkare fortsätter därpå med en specialiseringstjänstgöring[3], vilken omfattar kurser och cirka fem års planerad tjänstgöring som så kallad ST-läkare, följt av ansökan om specialistbevis.

Ytterligare utbildning kan omfatta ytterligare någon medicinsk specialitet och/eller så kallad forskarutbildning siktande på doktorsexamen och/eller mer administrativ utbildning lämplig för klinikchefsarbete och liknande.

Läkared[redigera | redigera wikitext]

I vissa länder krävs dessutom en läkared, där den blivande läkaren, bland mycket annat, lovar att undvika oprövade läkemedel eller behandlingsmetoder. Sverige har inte en sådan faktisk ritual, men mycket av dess innebörd finns med i Socialstyrelsens riktlinjer för vårdpersonal.

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ ”Läkarprogrammet - KI”. http://ki.se/utbildning/2lk13-lakarprogrammet. Läst 17 mars 2015. 
  2. ^ ”Ansökan om legitimation - läkare”. http://www.socialstyrelsen.se/ansokaomlegitimationochintyg/legitimation/utbildadisverige/lakare. Läst 17 mars 2015. 
  3. ^ ”Läkarnas specialiseringstjänstgöring”. http://www.socialstyrelsen.se/lakarnas-st. Läst 17 mars 2015. 

Se även[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]