Läkemedelsverket

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Läkemedelsverket
Läkemedelsverket (Uppsala Science Park).png
DepartementSocialdepartementet
OrganisationstypStatlig förvaltningsmyndighet
LedningStyrelse
KommunUppsala
GeneraldirektörCatarina Andersson Forsman
Antal anställdaKnappt 800
InstruktionSFS 2007:1205 (lagen.nu)
Webbplatslakemedelsverket.se

Läkemedelsverket (engelska: Swedish Medical Products Agency) (LV) är en svensk statlig förvaltningsmyndighet under Socialdepartementet, som ansvarar för godkännanden och tillsyn av läkemedel, naturläkemedel samt tillsyn av kosmetika och medicintekniska produkter. Läkemedelsverket är också tillstånds- och tillsynsmyndighet för hantering av narkotikaklassade läkemedel.

Läkemedelsverket bildades 1990 och tog då över verksamheten inom den 1971 bildade Socialstyrelsens läkemedelsavdelning i Uppsala.[1]

Uppdraget är att se till att den enskilda patienten, hälso- och sjukvården samt djursjukvården får tillgång till säkra och effektiva produkter och att dessa används ändamålsenligt och kostnadseffektivt. Läkemedelsverket ansvarar för nationell läkemedelsupplysning samt för Giftinformationscentralen.

Verksamheten är i huvudsak avgiftsfinansierad. På Läkemedelsverket arbetar knappt 800 personer, främst farmaceuter och läkare. Läkemedelsverket arbetar tillsammans med bland andra Europeiska läkemedelsmyndigheten (EMA) för den europeiska produktkontrollen.

Läkemedelsverket ger ut Läkemedelsboken samt svarar för söktjänsten "Läkemedelsfakta" för godkända läkemedel.

Utfärdande av apotekstillstånd[redigera | redigera wikitext]

Läkemedelsverket bedömer ansökningar och utfärdar apotekstillstånd för detaljhandel med läkemedel till konsument, inklusive försäljning över internet.[2]

Generaldirektörer[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ ”Läkemedelsverket 25 år”. https://lakemedelsverket.se/overgripande/Om-Lakemedelsverket/Historik/. Läst 17 mars 2016. 
  2. ^ ”Apotek”. https://lakemedelsverket.se/malgrupp/Apotek--handel/Apotek/. Läst 23 mars 2016. 

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]