FL Studio

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
FL Studio
UtvecklareImage-Line Software
Senaste utgåva12.0
(26 maj 2013)
OperativsystemMicrosoft Windows
Webbplatshttp://www.flstudio.com

FL Studio, tidigare känd som Fruity Loops, är en arbetsstation för digitalt ljud (på engelska "digital audio workstation" förkortas ofta DAW), utvecklat av det belgiska företaget Image-Line Software. FL Studio var från början skapat av Didier Dambrin (även kallad "gol"), som numera är den ledande programmerare som ansvarar för den övergripande utvecklingen av programmet och vissa instrument och effekter. Övrig personal som arbetar med FL Studio är Fréderic Vanmol (VST & wrapper utveckling), Scott Fisher (Användarmanual) och Ammeris Gill, även kallad "Buckskin", (samplingar och loop innehåll). Jean-Marie Cannie och Frank Van Biesen ger direktion till laget.

Fl studio är baserat runt ett arbetssätt som bygger på mönster-baserad musik sequencer. Miljön innehåller MIDI support och möjligheter till att redigera, mixa och spela in ljud. Programmet har ett plugin som möjliggör videouppspelning vilket kan underlätta vid skapandet av filmmusik. Det finns dock inte något verktyg för klassiskt sätt att skriva noter. Hela låtar eller små klipp kan exporteras till WAV, MP3 och OGG Vorbis format. Fl Studio sparar arbetet i *.FLP format (Fruity Loops Project). Namnet kan skapa förvirring i och med att Adobe Flash CS3 också sparar projekt med filändelsen *.flp (FLash Project).

Programmet är hyllat för sina professionella DAW-möjligheter och för sitt relativt låga pris.

FL Studio är skapat i programutvecklingsmiljön Borland Delphi, och eftersom den enbart stödjer operativsystemet Windows så finns det inte några planer på att utveckla någon version för Linux eller Mac OS X. I september 2008 uppgav Image-Line på sin webbplats att företaget helt och hållet kommer att ge support åt användare som använder Fl Studio på Apple-datorer via Boot Camp, så en Mac Fl Studio Suite (Universal Binary) kan möjligtvis komma under 2009, om passande utvecklare kan hittas. Visste ni att kända artister använder FL studio tex Avicii & Martin Garrix & Kygo & Chris Martin & Swedish House Mafia.

Livstids fri uppdatering[redigera | redigera wikitext]

Image-Line är unika bland de populära DAW-utvecklarna i att med ge en livstids gratis uppdatering av FL Studio för användare som har köpt programmet online genom Image-Line. Detta erbjudande har funnits i cirka 10 år. Enligt Jean-Marie Cannie uppmuntrar det här användarna att inte ladda ner olagliga versioner. Image-Line tjänar pengar genom att sälja tillägg såsom instrument och effektpluggar till den redan existerande användarbasen (ungefär 200 000 registrerade användare år 2008) och FL Studio till nya användare.

Den här affärsmodellen betyder att Image-Line föredrar att sälja direkt till kunden genom sin onlineshop hellre än att sälja boxade produkter i traditionella affärer. Om en användare köper FL Studio i en traditionell affär kan de köpa till livstids gratis (nedladdningsbar) uppdatering för en symbolisk kostnad.

Versioner[redigera | redigera wikitext]

FL Studio marknadsförs i flera olika versioner, var och en motsvarar en uppsättning funktioner i olika prisklasser. De enklaste funktionerna i FL Studio finns i Express Edition, vars användning reduceras till en enkel trummaskin. Fruity, Producer och XXL versionerna inför många fler funktioner, såsom funktionen att använda själva DAW som ett VST-plugin i andra musikprogram. Den största versionen, XXL, kommer med många effekter och synthar som Image-Line normalt säljer separat som VST-plugins.

Användargränssnitt[redigera | redigera wikitext]

FL Studio användargränssnitt består av fem huvudfönster. Med undantag av "sample browser" som alltid är till vänstersida av gränssnittet, alla fönster går att flytta för att skapa en anpassad arbetsplats. Användningen av dubbel-, tri- och Quad-skärmskonfigurationer stöds.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]