Filändelse

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök

En filändelse, eller filsuffix, består av ett mindre antal bokstäver, oftast tre, avskiljda med en punkt i slutet på ett filnamn. I vissa operativsystem används filändelsen för att avgöra om filen är exempelvis ett exekverbart program eller någon form av dokument. I flera operativsystem används den regelmässigt för att identifiera vilket program den hör samman med.

Många webbservrar använder filändelsen för att i en tabell slå upp vilken MIME-typ filen skall levereras med till en webbläsare. Exempelvis har Apache en lista, mime.types, där en mängd filändelser listas.

Filändelsen är ofta en akronym som hör samman med programmet som den skapats med.

Ibland används ett filprefix istället för ett filsuffix, som till exempel i modulformatet.

I Mac och i Windows kan man dock göra om filens filsuffix genom att helt enkelt redigera namnet från till exempel "huset.jpeg" till "huset.png". För att undvika att mindre kunniga personer gör det av misstag, döljs filändelsen om det är en känd typ, såvida man inte ändrar inställningen till att visa filändelser. Det ger dock möjlighet för virus att spridas genom att till exempel maila filen "huset.jpeg.exe" där ".exe" döljs.

Se även[redigera | redigera wikitext]