Hoppa till innehållet

FPES

Från Wikipedia

FPES[1], Full Personality Expression Sweden, är en svensk förening för transpersoner av alla slag och för dem som sympatiserar med dem. Den grundades 1966 efter amerikansk förebild, därav det engelskspråkiga namnet. Föreningen har drygt 250 medlemmar över hela landet. Den interna tidningen Transinform utkommer med fyra nummer per år. Verksamheten bedrivs både centralt och i form av lokala avdelningar.

Föreningens syfte är att verka för transpersoner av alla slag genom att ge stöd, sprida information och påverka samhället för att uppnå respekt och lika rättigheter för transpersoner.

Lokalavdelningarna har sociala träffar i regel en gång i månaden. Det hålls centralt anordnade informations- och diskussionsmöten. En anhöriggrupp finns till vilken medlemmar och anhöriga kan vända sig. Transföreningen FPES samarbetar centralt, regionalt och lokalt med olika myndigheter som har mänskliga rättigheter, jämställdhets- och hbtq-frågor bland sina arbetsuppgifter och är remissinstans i frågor som rör transpersoner samt med andra organisationer inom hbtq-området som RFSL och KIM.[2]

Transföreningen FPES är medlem i den europeiska transorganisationen TGEU[3] och i världsfederationen för organisationer inom hbtq-området, ILGA[4] (= International Lesbian, Gay, Bi, Trans Association).

  1. ^ ”Transföreningen FPES”. Hemsida. Transföreningen FPES. Arkiverad från originalet den 12 april 2008. https://web.archive.org/web/20080412053202/http://www.fpes.se/. Läst 11 juli 2019. 
  2. ^ Remisslista - Remiss A2014/2355/DISK Arkiverad 6 mars 2016 hämtat från the Wayback Machine.. Remiss av betänkande SOU 2014:41 Nya regler om aktiva åtgärder mot diskriminering, Arbetsmarknadsdepartementet. Läst 2015-03-11.
  3. ^ ”TGEU”. Hemsida. TGEU. http://tgeu.org. 
  4. ^ ”ILGA”. Hemsida. ILGA. http://www.ilga.org. 

Externa länkar

[redigera | redigera wikitext]