FZ

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
FZ
PublikationstypWebbtidning
Grundad1996
HuvudkontorStockholm
ChefredaktörCalle Johansson-Sundelius
SpråkSvenska
FrekvensDaglig
UpplagaCa 90 000 unika läsare veckovis
HuvudägareGeeks Publishing
Webbplatshttp://www.fz.se/

FZ (tidigare FragZone), grundad 1996,[1] är en svensk webbplats om datorspel. FZ är den mest välkända och förmodligen den största av sitt slag i Sverige och även den äldsta fortfarande existerande. Chefredaktör är Calle Johansson-Sundelius.

Historik[redigera | redigera wikitext]

FragZone började som en avknoppning av Postens internetsatsning Torget.se i mitten av 90-talet. FragZone skrev i början enbart om spelet Quake, vilket Torgets ledning ansåg som olämpligt att vara en del av spelsatsningen Spel på Torget. FragZones grundare Göran Fröjdh drev tillsammans med ett par kollegor sidan med Postens stöd men utanför Postens ordinarie it-verksamhet.

När Quake-uppföljaren Quake II lanserades i slutet av 1997 breddades sajtens täckning till att även innefatta skjutspel i allmänhet. Under de kommande åren fortsatte breddningen med fler datorspel. Strax efter millennieskiftet började långsamt namnet FZ.se användas för att återspegla den nya täckningen av spel i allmänhet och när Microsoft 2002 släppte Xbox började FZ täcka även den.

Från lanseringen av Xbox 360 2005 tillkännagav FZ att man nu ämnade täcka de fyra nästagenerationsformaten - PC, Xbox 360, Playstation 3 och Wii. Utöver dessa plattformar täcks även Playstation Portable och Nintendo DS.

Den 3 maj 2006 lanserades en ny generation av sajten, med nyheter som sökbar spel- och företagsdatabas, omarbetad design och layout, ett egenutvecklat forum, med mer. Den 1 juli 2006 övergick FZ i tidningsförläggaren Hjemmet Mortensens ägandeskap (HM ger bland annat ut speltidningen PC Gamer). Tidigare redaktionschefen John Severinson tog i samband med detta över arbetet som chefredaktör efter grundaren Göran Fröjdh.

Den 1 maj 2009 tog Joakim Bennet över rollen som chefredaktör efter John Severinson som i stället blev onlinechef på ägarförlaget.

I januari 2013 återlanserades namnet Fragzone som titeln på deras nya veckovisa videomagasin, med bland annat Victor Leijonhuvfud och Christer Engström som tidigare varit delaktiga i produktioner såsom Gameplay och Rematch. Christer agerar programledare medan Victor och Calle Johansson-Sundelius, redaktör på sajten sedan 2009, är stående panelmedlemmar.

I oktober 2015 sålde Egmont Tidskrifter FZ till det nystartade digitalförlaget Geeks Publishing, som även äger Sweclockers.com samt 99mac.se. Sedan februari 2016 är Calle Johansson-Sundelius, som arbetat med sajten sedan i början av 2000-talet, chefredaktör.

Chefredaktörer[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ ”Om FZ”. fz.se. https://www.fz.se/info/om-oss. Läst 1 juli 2018. 

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]