Fallvind

Från Wikipedia
Version från den 13 mars 2013 kl. 10.04 av Addbot (Diskussion | Bidrag) (Bot överför 10 interwikilänk(ar), som nu återfinns på sidan d:q4847219Wikidata)
Fallvind kan även avse katabatisk vind.
När träd faller som en effekt av fallvindar ligger de åt samma håll. Detta till skillnad mot om det är en tromb som orsakt trädfällningen, då ligger träden åt olika håll.

En fallvind (även kallad regnfallvind) är en vind som skapas av nederbördskyld luft som är riktad mot marken men efter att den träffar marken sprids utåt i alla riktningar.

Fallvindarna uppstår under mognadsfasen för ett enstaka cumulonimbusmoln (en bymolncell). Mognadsfasen karaktäriseras av nederbörd, vilken drar med sig luften och bildar en relativt kall nedåtriktad luftström. Luftströmmen sprids radiellt utåt i alla riktningar från molnet. Vinden kan nå orkanstyrka och skapa ödeläggelse. Den nedåtriktade luftströmmen skapar en vertikal vindskjuvning som är farlig för flygtrafik.

Segling

Inom Segling med Bermudasegel finns begreppet fallvindar vilket snarast motsvarar Lävågor. Något som inträffar på läsidan om höga öar, vilket är vanligare i ex Egeiska havet Grekland eller Dalmatien i Kroatien där små öar kan vara rejält höga. På läsidan av ön kan vindarna gå snett nedåt. Dessa fruktas därför att de kan göra båten extremt svårmanövrerad och i värsta fall trycka seglet under vatten och innebär att den katastrofalt Kapsejsar. Något som logiskt sett är omöjligt på en vanlig Bermudariggad segelbåt med sidvindar, eftersom kraften från sidvinden i seglet upphör då seglet är i horisontellt läge. Detta fenomen är snarare relaterat till Lävågens nedre del, än den övre som flyget kan uppleva.


Referenser

Webbkällor