Segling

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Segelfartyg: fyrmastade stålbarken Sedov, sjösatt 1921.
Dehler 18 „Rotkäppchen“

Segling är att med ett segel och vinden som drivkälla framdriva en farkost. Segling till sjöss sker genom anbringande av ett segel i en mast på en segelbräda, en båt eller ett fartyg och därmed med vindens kraft driva båten.

Man kan också segla på isbelagda sjöar och vattendrag med isjakter eller segla med skridskor med ett segel som uppbäras av en person. Även segling på skidor och andra varianter förekommer. Segelfarkosten drivs framåt genom aerodynamiska krafter som påverkar seglet: det bildas ett undertryck bakom seglet sett i vindens riktning. Seglet påverkar en farkosts flytt framåt, nästan oavsett vilket håll vinden kommer från, men för att vara effektivt bör det ställas i rätt vinkel och formas på rätt sätt genom olika trimanordningar. En tumregel är att seglet ska vara så löst skotat som möjligt, men det får inte fladdra.

Eftersom nästan alla fartyg drevs med segel fram till ångmaskinens genombrott under 1800-talet, används "segla" och "segling" för sjöfart i allmänhet, oberoende av drivkraft, såsom i "seglation" och "segla på Afrika".

Segelsätt[redigera | redigera wikitext]

Huvudartikel: Segelsätt

Bog eller segelsätt anger hur en farkost styrs i förhållande till vinden. Beroende på hur vinden kommer talar man bland annat om slör, läns eller kryss. Det går också att segla för halv vind.

Bidevind/kryss - snett upp mot vinden. Seglen ska vara hårt skotade.

Halvvind - åka med infallsvinkeln 90°. Seglen ska gå mot kanten av båten.

Slör- åka snett med vinden. Seglen ska vara skotade 45°. Gennaker är utmärkt i slör.

Läns- medvind, seglen ska vara skotade 90°. Spinnaker används ofta i läns.

Se även[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]