Faner

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Faner i valnötsrot

Faner eller fanér är en tunn skiva av trä. Fanerblad svarvas av eller skärs ur stockar från olika träslag. Faner används dels som material för yttäckning av möbler och andra inredningsdetaljer, dels som råvara till olika träskivor eller plywood – kryssfaner.

Historik[redigera | redigera wikitext]

Faner användes redan 2900 före Kristus i Egypten, vilket framkom 1922 då man fann en fanerad möbeldel i Tutankhamuns grav. Ordet faner (fournir), som betyder bestycka, kom från franskan på 1600-talet. Senare har man sågat faner som har haft en tjocklek på cirka 5 till 10 millimeter eller mer.

Faner för yttäckning av möbler är framtagen av höga virkeskvaliteter som limmas på en konstruktion av enklare trä (blindträ) eller annan lämplig träfiberskiva för att på ett billigt sätt få en yta av dyrare massiva träslag. Faner används även för att uppnå speciella effekter, se intarsia.

Kryssfaner eller plywood har en stomme av enklare faner och limmas i flera lager i kors varav det äldre namnet kryssfaner, ett sätt att åstadkomma byggskivor som inte slår sig. Ytskiktet, åtminstone på en sida, görs av bättre faner, ofta ädelträ. Sidorna benämns A och B, skivor med högre kvalitet benämns AA.

Fanerskärning sker på så sätt att stockar hettas upp i vattenbad eller med basning. Stocken delas i halvor eller i 4 delar varefter den spänns fast i ramen i en fanerhyvel. Hyveln kan ha en längd upp till 4–5 meter och är försedd med ett knivblad som skär ett fanerblad varefter faneret torkas i en torkanläggning. Vid denna framställning får faneret samma utseende som en sågad bräda med stående årsringar. Knivskuret faner används till yttäckning av möbler samt ädelträplywood. Tjockleken varierar efter användningsområde mellan 0,5 till 3 millimeter.

Vid fanersvarvning monteras den basade stocken mellan dubbar i ändytorna och roterar mot en kniv. Svarvat faner förlorar träets vanliga kännetecken och används därför till kryssfaner. En fanersvarv har uppfunnits av svensken Immanuel Nobel (1801–1872).

Torkning av faner[redigera | redigera wikitext]

Torkning sker i rulltorkmaskiner eller bandtorkar med varmluft, torkningen är beroende av träslag och tjocklek och torkningstemperatur kan vara upp till 150° C eller mer.

Olika faner[redigera | redigera wikitext]

Se även[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]