Fartygstrafikservice

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Helsingfors VTS-central med monitorer från Ingå till Emsalö
VTS för Öresund sköts från Öresundshuset i Malmö

Fartygstrafikservice, på engelska Vessel Traffic Services (VTS), är ett säkerhetssystem för sjöfarten som bygger på att fartyg i tättrafikerade leder anmäler sig och berättar om sina avsikter till en lokal myndighet, som rapporterar om förhållanden som kan vara viktiga för sjösäkerheten och för smidig trafik, bland annat om annan trafik, farledens skick och speciella omständigheter. Fartygsservicen har tre delområden: rapporter, navigationsassistans och fartygstrafikreglering. I ett VTS-område kan en eller flera av dessa serviceformer tillhandahållas.

I och med de tekniska landvinningarna under de senaste decennierna har systemet utvecklats till en funktion motsvarande flygledningen inom aviation, så att de lokala sjöfartsmyndigheterna från en övervakningscentral med hjälp av radar, fjärrstyrda videokameror och AIS kan följa varje enskilt fartyg på stora skärmar.

VTS i Öresund[redigera | redigera wikitext]

Huvudartikel: VTS Öresund]]

VTS i Öresund sköts av Sound VTS, med en central i Öresundshuset i Malmö med både dansk och svensk personal. Området sträcker sig från en linje mellan Kullen och väster om Gilleleje i norr till en linje mellan Stevna i Køge bugt och väster om Trelleborg.

Källor[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]