Farväl till vapnen

Från Wikipedia
Farväl till vapnen
FörfattareErnest Hemingway
OriginaltitelA Farewell to Arms
OriginalspråkEngelska
ÖversättareLouis Renner (1932)
Christian Ekvall (2014)
LandUSA USA
ÄmneFörsta världskriget
GenreRoman
Utgivningsår1929
Först utgiven på
svenska
1932
Sjukvårdares mössa från Hemingways ägodelar.

Farväl till vapnen (engelsk originaltitel: A Farewell to Arms) är en roman av Ernest Hemingway, skriven och publicerad 1929. Romanens handling är baserad på Ernest Hemingways egna upplevelser vid italienska fronten under första världskriget.

Handling[redigera | redigera wikitext]

I norra delarna av Italien rasar det första världskriget sedan många år som en blodig kamp mellan italienska och österrikiska styrkor. I den italienska armén deltar även en ung amerikansk frivillig vid namn Frederic Henry med ansvar för en grupp krigströtta ambulansförare. I den bergsby där han är förlagd lär han snart känna den engelska sjuksköterskan Catherine Barkley, och inom kort inleder de en hektisk romans i skuggan av ett krig som ingen längre tror på.

Under ett italienskt framryckningsförsök nära Isonzo såras amerikanen av en österrikisk granat och blir förflyttad till ett sjukhus i Milano dit även Catherine söker sig. Men medan deras kärlek växer sig allt starkare, förmörkas deras stunder tillsammans i vetskap om att Frederic så snart konvalescensen är över måste återvända till den norditalienska fronten.

Filmatiseringar[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]