Fattiga riddare

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
För andra betydelser, se Fattiga riddare (olika betydelser).
Fattiga riddare.
Fattiga riddare med stekt äpple.

Fattiga riddare är en rätt gjord av bröd (oftast vitt) som fått ligga i en blandning av ägg, mjöl och mjölk och sedan stekts. Man kan också göra dem i bara ägg och mjölk, eller enbart mjölk. Ofta används vitt bröd som blivit lite gammalt och torrt. Resultatet är snarlikt pannkakor. Garnityr är en smaksak. I Sverige brukar fattiga riddare oftast serveras med socker och kanel, sylt eller eventuellt honung.

Fattiga riddare globalt[redigera | redigera wikitext]

Fattiga riddare finns i olika varianter över världen. Ursprunget antas vara att torrt bröd kunde göras mer aptitligt genom att doppas i vätska och fett samt därefter stekas. Moderna motsvarigheter betraktas ofta som efterrätter eller frukostmat.

Norden och Tyskland[redigera | redigera wikitext]

Beteckningen "fattiga riddare" används i Tyskland (arme Ritter) och i Norden. I dessa länder utgör den ofta efterrätt, men kan också vara frukostmat.

Spanien och Latinamerika[redigera | redigera wikitext]

I Spanien och Latinamerika kallas fattiga riddare för torrijas och är typiska under fastetid med anor från 1400-talets klostervärld. I Frankrike kallas rätten "pain perdu", vilket kan översättas med "förlorat bröd".

USA[redigera | redigera wikitext]

I USA är den närmaste motsvarigheten French toast, vilket där är en vanlig frukosträtt bestående av en brödskiva som vänds i ägg och mjölk och sedan steks i smör. I Storbritannien används också "French toast", men oftast beteckningen eggy bread eller regionalt poor knights of Windsor alternativt endast poor knights. I Storbritannien finns även ett slags ugnsbakad variant av fattiga riddare, kallad bread and butter pudding. Den består av brödskivor med eller utan smör, som varvas med torkad frukt och vaniljsås och sedan gräddas i vattenbad i ugn.

Rika riddare[redigera | redigera wikitext]

Rika riddare betecknar en lyxigare variant av fattiga riddare. Det finns mängder av olika recept på rika riddare. Gemensamt för dem är att dessa åtminstone brukar innehålla grädde.

Enligt ett äldre svenskt recept på rika riddare breder man ena brödskivan med mandelmassa och den andra med äppelmos. Sedan slår man ihop skivorna och doppar dubbelsmörgåsen i grädde, vänder den i skorpsmulor och steker den i smör, innan man serverar den varm med socker.[1]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Iduns kokbok: Rika riddare m.m.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]