Fem i familjen

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Family Ties title.svg

Fem i familjen, originalets titel: Family Ties, var en amerikansk TV-komediserie som gick i sju säsonger under 1980-talet. Teveserien visades på tevebolaget NBC mellan åren 1982 och 1989.

Michael J. Fox spelar Alex P. Keaton, den konservative och ekonomiskt sinnade sonen till ex-hippieföräldrarna Elyse och Steven, som spelas av Meredith Baxter-Birney respektive Michael Gross. Elyse är arkitekt, medan Steve arbetar på en tv-station. Alex har två systrar, äldsta systern Mallory som kallas "Mal" spelas av Justine Bateman. Hon är inte så duktig i skolan utan mer intresserad av sitt utseende och shopping. Den yngsta systern Jennifer, kallad "Jen", spelas av Tina Yothers är den eftertänksamma rättvisetörstande systern. En bit in i serien tillkom också en lillebror som fick namnet Andrew, "Andy", och spelades av Brian Bonsall.

Seriens humor kretsar mycket kring motsättningarna mellan de mycket liberala föräldrarna, som är präglade av värderingarna från 1960-talet och 1970-talet, och de tre barnen som är präglade av 1980-talet, samt inte minst de tre barnens inbördes motsättningar. Trots de stora skillnaderna binder familjen ihop dem alla, därav den engelska titeln "Family Ties", och även när konflikterna är som störst så håller de ihop av kärlek till varandra.

Serien spelades in i 180 avsnitt, och gick i USA på NBC 1982-1989. Tittarsiffrorna var mycket goda då serien gick och säsongerna 1986-1987 såg 33% av alla hushåll i Amerika serien under en genomsnittlig vecka.

Andra karaktärer[redigera | redigera wikitext]

En karaktär som ofta medverkade var den förvirrade grannpojken Erwin "Skippy" Handelman, spelad av Marc Price, som var olyckligt kär i Mallory.

Senare i serien tillkom Mallorys pojkvän Nick Moore, spelad av Scott Valentine, en Rambo-liknande karaktär med gott hjärta men stor brist på utbildning och stil.

Alex hade en flickvän vid namn Ellen Reed. Hon spelades av Tracy Pollan som senare blev Michael J. Fox fru utanför TV-serien. I de två sista säsongerna får Alex en ny flickvän, Lauren Miller. Lauren Miller spelades av Courteney Cox som senare slog igenom i serien Vänner.