Femtekolonnare

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Femtekolonnare kommer av det militära arméindelnings-begreppet kolonn och är en nedsättande benämning på underjordisk motståndsrörelse eller enskilda med snarlik verksamhet - både i organiserad och oorganiserad form - särskilt när de lierar sig med en invaderande armé. Begreppet används oftast av dessas motståndare som en synonym till förrädare, svikare eller infiltratör. Ett exempel är att en motståndare skickar en av "de sina" att förstöra så mycket som möjligt inifrån i den andra organisationen, till exempel i avsikt att förhindra att denna organisation växer till en kraftfull aktör. Sedermera har begreppet även blivit benämning på sabotör och landsförrädare i allmänhet.

Begreppet myntades under spanska inbördeskriget. Då general Francisco Franco och hans falangister i november 1936 närmade sig Madrid i fyra kolonner sades fascister inne i Madrid utgöra en "femte kolonn", som var redo att ansluta sig till dem. Beroende på källa tillskrivs uttrycket någon av de två nationalistiska generalerna Gonzalo Queipo de Llano och Emilio Mola.[1]

Begreppet användes bland annat av Karl Gerhard i kupletten Den ökända hästen från Troja, en satir över Nazityskland och dess anhängare.

Se även[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

Tryckta källor[redigera | redigera wikitext]