Fenstabilisering

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Fenstabiliserad pansarspränggranat med utfällbara fenor

Fenstabilisering är ett sätt att styra en projektil (exempel pilar, pilprojektiler, fengranater, flygbomber, raketer och robotar). På fenstabiliserade projektiler sitter ett antal fenor eller vingar på projektilens stjärtstycke vilka stabiliserar projektilen medan den färdas genom luften. Fenornas syfte är att genom sitt luftmotstånd få projektilen att färdas med minsta möjliga avvikelse från sin projektilbana.

Fenstabiliserade granater har oftast utfällbara fenor eftersom de skjuts ur eldrör. Robotar (och vissa flygbomber[a]) har oftast fenor som kan ändra sitt läge eller vinkel för att korrigera flygbanan (då kallade roder). För att öka manövrerbarhet mot avvikande mål brukar dessa roder oftast sitta i framkanten på den styrda projektilen.

Ett alternativ till fenor är styrraketer som används exempelvis på rymdraketervakuumet i rymden gör fenor verkningslösa. Ett annat alternativ är riktning av själva framdrivningsmediet, med en typ av roder. Denna typ av styrning används speciellt av ryska robotar.

Anmärkningar[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Så kallade precisionsstyrda bomber

Se även[redigera | redigera wikitext]