Fet-Mats

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Fet-Mats grav, texten lyder: Åt minne av gruvdrängen Mats Israelsson vilken omkom under arbete i Falu gruva 1677.

Fet-Mats, Mats Israelsson, var en gruvdräng som förolyckades i Falu gruva i Falun.[1][2] Han föddes i Svärdsjö och Boda by som den yngste sonen till Israel Kelsson. Fadern dog under Mats barnaår och den äldste brodern fick ansvara för familjen.

År 1719 upptäckte gruvarbetare en död man i ett vattenfyllt schakt i en del av gruvan som inte använts på länge. Mannen verkade inte ha varit död en längre tid, detta var ett mysterium eftersom ingen person saknades.[3] Då kroppen visades upp kände en kvinna vid namn Margareta Olsdotter igen den som sin trolovade som försvunnit i mars 1677, drygt fyrtio år tidigare. Fet-Mats hade bevarats av den naturligt förekommande kopparvitriolen i gruvan.

Kroppen ställdes ut i en glasmonter i Stora Kopparberget i 30 år för att sedan begravas i Stora Kopparbergs kyrka den 21 december 1749. Under omläggning av golvet i början av 1860-talet hittades resterna av Fet-Mats och han ställdes åter ut i en glasmonter tills han 1930 slutligen begravdes på kyrkogården.

Fet-Mats öde var ett populärt motiv under den tyska romantiken. Det gav bland annat inspiration till verk av Achim von Arnim, Johann Peter Hebel och E.T.A. Hoffmann, som skrev novellen "Bergverket i Falun".

Litteratur[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ http://www.fet-mats.se
  2. ^ http://www.bisysslor.se/fetmatsstory.htm
  3. ^ Engström, Björn (2010). Daniel Westlings anor från Svartnäs – Med kulturhistoriska utblickar i byar och miljöer under 700 år. Björn Engström. ISBN 978-91-633-6885-1 

Vidare läsning[redigera | redigera wikitext]