Fidias

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Athenastatyn i Parthenon

Fidias eller Pheidias (grek. Φειδίας) var en grekisk skulptör som levde från cirka 490 f.Kr. till cirka 430 f.Kr. Han brukar ofta omtalas som en av det antika Greklands största konstnärer och är känd för att ha skapat monumentala verk som Athenastatyn i Parthenontemplet i Aten och Zeusstatyn i Olympia, båda utförda i guld och elfenben, så kallad kryselefantin, och ca 12 m höga.

Biografi[redigera | redigera wikitext]

Trots hans berömmelse finns mycket få personliga uppgifter om honom, och inga av hans verk har bevarats till våra dagar. Kännedomen om hans konst grundar sig framför allt på romerska kopior. Som nära vän till Perikles fick Fidias stort inflytande vid återuppbyggnaden av Athen, i synnerhet Akropolis efter persernas skövling 480.

De skulpturer som marmorhuggarna utförde under Fidias ledning, bland annat de delvis bevarade gavelgrupperna (British Museum), fick största betydelse för bildhuggarkonstens senare utveckling

Enligt trovärdiga källor dog Fidias i fängelse i Athen eller i landsflykt, efter att ha anklagats och fällts i en politisk process, vilken egentligen riktade sig mot hans vän Perikles.

Källor[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]