Final Destination

Från Wikipedia
Final Destination
GenreSkräck
RegissörJames Wong
ProducentGlen Morgan
Craig Perry
Warren Zide
ManusGlen Morgan
James Wong
SkådespelareDevon Sawa
Ali Larter
Kerr Smith
Kristen Cloke
OriginalmusikAdam Hamilton
FotografRobert McLachlan
KlippningJames Coblentz
Premiär17 mars 2000
(USA)
28 april 2000
(Sverige)
Speltid98 min
LandUSA USA
SpråkEngelska
IMDb SFDb Elonet

Final Destination är en amerikansk skräckfilm från 2000 i regi av James Wong, med Devon Sawa, Ali Larter, Kerr Smith och Kristen Cloke i rollerna.

Handling[redigera | redigera wikitext]

Alex är en amerikansk yngling som tillsammans med sin skolklass ska flyga till Paris. Väl ombord på flygplanet, men innan det hinner lyfta, får Alex en vision om att planet kommer att fatta eld och explodera. Han grips av panik och tillsammans med några klasskamrater lämnar han planet innan det lyfter. Några minuter senare ser de hur planet exploderar och alla ombord dör.

De som klev av planet har nu ett problem: Det var inte meningen att Alex och de andra skulle överleva kraschen, så nu söker döden efter dem för att se till att alla dör på riktigt. Det första offret blir Tod när han halkar på toavattnet som läcker ifrån toan och då blir han strypt av dushlinan. Alex och Clear besöker begravningsentreprenören och han säger att döden har ett mönster för alla som klev av planet, nu lurade Alex och de andra döden men nu har den ett nytt mönster. Nästa person som dör är Terry som blir påkörd av en buss.

Alex lyckas komma på mönstret när han märker hur explosionen startade och vilka som dog först. Ms Lewton står på tur och blir först skadad i halsen när en glasskärva flyger mot hennes hals när teven exploderar. Men när hon försöker torka av blodet faller knivlådan som hon hade trasan på henne och hon får en kniv i magen. Alex kommer precis tid och försöker dra ut kniven, men när mikron exploderar faller stolen på kniven och trycker den längre in i magen så att Ms Lewton dör. Alex lyckas ta sig undan innan huset exploderar. Sedan är det Carter som står på tur och han tar Alex, Clear och Billy till ett järnvägsspår och stannar bilen där när tåget kommer. Alla lyckas ta sig ut men inte Carter. Bältet låser sig och dörren låser sig för det är han som står på tur. Men Alex lyckas dra ut honom genom fönstret innan tåget kör på bilen.

Eftersom det var Carters tur, men han blev räddad, tar någon annan hans plats och det blir Billy som dör genom att en vass del av bilen flyger mot hans huvud och hugger av det. Clear står på tur och elstolpen faller mot huset och krossar fönstret men hon lyckas klara sig. Alex kommer för att rädda henne, men innan han hinner det slungas han iväg innan stolpen träffar honom, och sedan lugnar allt ner sig.

Carter och Alex och Clear åker till Paris, men Carter säger att eftersom ingen räddade Alex så står han fortfarande på tur. Alex tänker precis gå därifrån men är nära att bli krossad av en buss. När bussen krockar med en lyktstolpe gör den så att en skylt faller och Carter lyckas rädda Alex innan han dör. Döden hoppade över honom och filmen slutar med att Carter dör av den fallande skylten.

Rollista[redigera | redigera wikitext]

  Devon Sawa  –  Alex Browning
  Ali Larter  –  Clear Rivers
  Kerr Smith  –  Carter Horton
  Kristen Cloke  –  Valerie Lewton
  Daniel Roebuck  –  Agent Weine
  Roger Guenveur Smith  –  Agent Schreck
  Chad Donella  –  Tod Waggner
  Seann William Scott  –  Billy Hitchcock
  Tony Todd  –  Bludworth
  Amanda Detmer  –  Terry Chaney
  Brendan Fehr  –  George Waggner
  Forbes Angus  –  Larry Murnau
  Lisa Marie Caruk  –  Christa Marsh
  Christine Chatelain  –  Blake Dreyer
  Barbara Tyson  –  Barbara Browning

Om filmen[redigera | redigera wikitext]

Filmen regisserades av James Wong och är 98 minuter lång. Detta är den första delen i en serie om hur döden ser till att planen då folk ska dö följs. Filmens stora signum är de kreativa kedjor av händelser som döden sätter igång för att ta kål på sina offer.

Övriga filmer i serien[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]