Finanskrisen på Island 2008

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Det uppstod stora folkliga protester på torget Austurvöllur; intill parlamentsbyggnaden Alltinget i november 2008, på grund av finanskrisen. En del av demonstranterna hade svarta flaggor, medan andra hade plakat med budskap på engelska.

Finanskrisen på Island 2008 var en djup ekonomisk och politisk kris på Island som involverade kollapsen av landets alla tre kommersiella banker och en uttagsanstormning i Storbritannien. I förhållande till landets ekonomi var kollapsen den största som någonsin drabbat ett land.[1]

De tre bankerna Glitnir, Landsbanki och Kaupthing kom under statlig kontroll efter svårigheter att finansiera kortsiktiga skulder. Landsbanki drev i Storbritannien och Nederländerna internetbanken Icesave som erbjöd sparkonton. Rykten att de isländska bankerna snart skulle kollapsa ledde till en uttagsanstormning hos Icesave. Efter att Landsbanki och Icesave kollapsat erbjöd Storbritannien och Nederländerna kompensation till sina medborgare som hade besparingar på banken.[2] Därefter har de ställt krav på Island att återbetala detta till respektive land, men detta har ännu inte skett och har lett till internationella stridigheter.

Utredning om bedrägeri[redigera | redigera wikitext]

I april 2009 hyrde Islands statsåklagare in Eva Joly, den norsk-franska utredare som ledde Europas största bedrägeri- och korruptionsutredning någonsin, den om oljegruppen Elf Aquitaine. Uppgiften hon fick var att utreda om brott begåtts under den period som föregick kollapsen av de isländska bankerna. Joly uppgav att det skulle ta minst två till tre år för att bygga upp tillräckliga bevis för ett åtal.

Se även[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ ”Iceland: Cracks in the crust” (på engelska). The Economist. http://www.economist.com/node/12762027?story_id=12762027. Läst 29 juli 2011. 
  2. ^ ”Islänningar nobbar Icesave”. Göteborgs-Posten. Arkiverad från originalet den 11 april 2011. https://web.archive.org/web/20110411053955/http://www.gp.se/ekonomi/1.598006-islanningar-nobbar-icesave. Läst 29 juli 2011.