Finn Juhls hus

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Finn Juhls hus
Finn Juhls hus 01.JPG
Finn Juhls hus från trädgårdssidan.
Information
Typ av museumPersonmuseum
PlatsOrdrup, Danmark
Etablerat1942[1]
Entrésidan.

Finn Juhls hus är ett personmuseum i Ordrup i Gentofte kommun norr om Köpenhamn.

Möbelformgivaren och arkitekten Finn Juhl ritade och inredde ett bostadshus till sig själv och sin första fru Inge Marie Skaarup 1941-42 på Kratvænget 15 i Ordrup, på en tomt på 1 700 kvadratmeter invid Ordrupgaards park. Det består av två huskroppar i ett plan i rät vinkel mot varandra. I den ena delen finns vardagsrum och ett arbetsrum, och i det andra och större kök, badrum, två sovrum och matsal. Husen förbinds av en entrédel, som också leder ut i trädgården. Huset är murat i tegel, som putsats i en vitgrå kulör. Trädgården är formgiven av landskapsarkitekten Troels Erstad.

Han fick C.F. Hansen-medaljen 1944 för detta hus.

Finn Juhl bodde i huset under 47 år, till sin död 1989. Hans sambo Hanne Wilhelm Hansen bodde därefter i huset till sin död 2003.

Inredning[redigera | redigera wikitext]

Vardagsrummet upptar större delen av den ena huskroppen. I detta finns bland annat Finn Juhls soffa Poeten från 1941, Hövdingestolen från 1949 och ett porträtt av Finn Juhls sambo Hanne Wilhelm Hansen (1927-2003), målat av Vilhelm Lundstrøm 1946. Andra konstverk i huset är av Asger Jorn, Jean Deyrolles Thona och Svend Wiig Hansen.

Museum[redigera | redigera wikitext]

Finn Juhls hus donerades av Birgit Lyngbye Pedersen till den danska staten och är sedan april 2008 öppet som en fast utställning under konstmuseet Ordrupgaard.

Bibliografi[redigera | redigera wikitext]

  • Anders V. Munch: Finn Juhls hus, Ordrupgaard, 2012

Källor[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ läs online, www.iconichouses.org, läst: 16 juni 2018.[källa från Wikidata]