Vilhelm Lundstrøm

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Ej att förväxla med Vilhelm Lundström.

Vilhelm Henry Lundstrøm, född den 26 maj 1893 i Köpenhamn, död där den 9 maj 1950, var en av Danmarks mest framstående modernistiska målare. Han introducerade kubismen i Danmark.

Biografi[redigera | redigera wikitext]

Vilhelm Lundstrøm utbildade sig i måleri på en teknisk skola och 1913 på Det Kongelige Danske Kunstakademi för Peter Rostrup-Bøyesen.

Han fick under första världskriget influenser från modernismen, och skapade konstverk av grova blåmålade packlårbitar, fastskruvade i olika vinklar. Senare ingick han i gruppen De Fire, där han utvecklade ett frodigt färgrikt måleri med stora stilleben. Efter denna temperamentsbetonade period följde, särskilt sedan Lundstrøm lämnat kamratgruppen och bosatt sig i Sydfrankrike, en mot monumentalform riktad alstring i kubistisk stil.[1]

Vilhelm Lundstrøm tillbringade en stor del av 1920-talet i Frankrike, där han fick influenser av Braque, Picasso och Cézanne.

Han är representerad i Statens Museum for Kunst, Malmö konstmuseum och på Gotthardtska galleriet, Limhamn. År 1933 fick han i uppdrag att smycka en simhall i Köpenhamn med mosaik.[1] Ett porträtt av Hanne Wilhelm Hansen (1927-2003), som var sambo med Finn Juhl, hänger i Finn Juhls hus vid Ordrupgaard.

Källor[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ [a b] Carlquist, Gunnar, red (1937). Svensk uppslagsbok. Bd 17. Malmö: Svensk Uppslagsbok AB. sid. 851-52